Lakásáfa: újabb egyeztetés következhet

Kecskés István

Tavalyig öt százaléknyi áfát tartalmazott a lakások ára, de azokra az ingatlanokra, amelyek 2018. november 1-jéig nem kaptak építési engedélyt már a 27 százalékos adó vonatkozik. Egyelőre.

Ez az intézkedés, enyhén szólva, megosztotta az építőipar szereplőit és a vásárlókat is. Ugyanakkor konstruktív javaslatokat is megfogalmaztak a kritikusok és ezek mentén akár még változások is történhetnek a szabályozásban. Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője az egyik napilapnak adott interjújában jelezte, hogy van lehetőség a változások bevezetésére. 

Nem titok, hogy számos ötlet felmerült, miként lehetne módosítani, differenciálni a szabályozást. Egyelőre nincs konszenzus, az lenne a cél, hogy a hosszabb távú szabályozás mind a kormányzat, mind az iparág érdekei­nek megfeleljen. Az iparági szereplők a 27 százalékot túlzottan magasnak tartják. (…) Mivel a legutóbbi döntés alig fél éve született, kérdés, hogy mikor nyílik meg legközelebb a lehetőség a módosításra.

Ez akár azt is jelentheti, hogy a magáncélú vásárló a korábbi kedvezményes áfával vehetnek maguknak lakást, ellenben a befektetőkre más szabályozások vonatkozhatnak. Ugyanakkor a cél az, hogy hosszabb távon rendezzék az előírásokat és mindenki számára egyértelműek legyenek. Erre azért is szükség van, mert az otthonteremétési támogatások rendszere folyamatosan bővül és ennek is árfelhajtó hatása van. 

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/71450/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?