Ha még magasabbra kúsznak az árak, továbbállnak a vevők - a XIII. kerület ingatlanpiaca

Nagy a kereslet az újépítésűek, valamint a kisméretű használt lakások iránt a XIII. kerületben. Az előbbieknél tovább emelkedtek az árak az elmúlt évhez képest, utóbbiaknál viszont úgy tűnik, megállt a drágulás.

Nemcsak a kínálat, a kereslet is jelentős a XIII. kerületben. A keresletet egyre inkább a kedvező lakáshitelek hajtják, melyeket mindenki kihasznál, aki tud - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Újépítésűekre és a használt ingatlanokra egyaránt számottevő az igény, utóbbiak esetében elsősorban a 45 négyzetméteres 1,5-2 szobástól a 60 négyzetméter feletti többszobásokig keresik a lakásokat az emberek. A kerületen belül leginkább Újlipótváros vonzó a vevők számára, a jobb infrastruktúra miatt. Ezen a részen a lakások négyzetméterára 100-150 ezer forinttal magasabb.A kerületben az ár határolja be elsősorban a keresletet: kisméretű lakások iránt 25 millió forintig, míg a nagyobbak iránt 30-40 millió forintig érdeklődnek leginkább a vevők. Ez a kisebbeknél 490-520 ezres, míg a nagyoknál 420-450 ezres négyzetméterárat jelent. A kisebb lakásokat lényegesen könnyebb eladni, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezeknek alacsonyabb a vételára - jegyezte meg a szakértő. Az újépítésűeknél a négyzetméterárak kislakások esetén 650 ezer forintnál indulnak, míg nagyméretű ingatlanok négyzetméterét 570 ezerért lehet eladni.

Tóth Viktória szerint mára az áremelkedés megállt, csak az újépítésűeknél tapasztaltak 8-10 százalékos drágulást, ami 1-3 millió forintos pluszt jelent a tavalyi árakhoz képest. Ezt az árnövekedést elsősorban az építőanyagok árának emelkedése, valamint a munkaerőhiány okozza, de az is közrejátszik benne, hogy egyre több fejlesztés jut el befejezés-közeli stádiumba, és az ilyen készültségi fokú ingatlanok drágábbak, mint a tervezőasztalon lévők.  A hirdetési ár (irányár) és a valós eladási ár között egyre kisebb a különbség, vagy egyáltalán nincs is.

A használt lakások piacán sem jellemzők most a nagy alkuk. Igaz, hogy a vevők egyre inkább és egyre többet próbálnak alkudni - jelezve akár 20 százalékos árcsökentési igényt is az eladó felé -, ez azonban a szakértő szerint nem működik. Jelenleg az alku mértéke legfeljebb az 5 százalékot éri el, de sokszor csak néhány százezer forintot lehet lealkudni a hirdetési árból.

A piacon most a fiatalok, idősek és családok is aktívak, akadnak közöttük készpénzes vevők és nagy számban hitelre vásárolók, de gyakran találkozni külföldiekkel, főleg ázsiai vevőkkel. Ami a befektetőket illeti, ők is jelen vannak, de azok a felújítandó, jó házban lévő lakások, melyeket korábban kerestek, mára vagy elfogytak a kerületben, vagy túl magas áron kínálják őket.

A kiadásra vásárlás sem annyira jellemző a használt lakásoknál. Ilyen célra is inkább új vagy újszerű lakásokat vesznek most a befektetők. A kisebb újszerű lakásokat 120-175 ezer forintért lehet kiadni, míg a nagyobbakat 180-190 ezer forintért. Azt, hogy pontosan mennyiért vesznek ki egy lakást, a felújítottság, a bútorozottság és gépekkel való ellátottság határozza meg.

Ami a kerületi ingatlanpiac közeljövőjét illeti, a szakértő abban bízik, hogy az árak már nem emelkednek tovább. Azért reméli ezt, mert az ingatlanvásárlók ugyan szeretik a XIII. kerületet, de ha a mostaninál is magasabbra kúsznak az árak, akkor valószínűleg egy kerülettel kijjebb fognak már nézelődni.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/51706/pics/15245607548406583_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?