Ingatlanvásárláskor miért ragaszkodunk ahhoz a kerülethez, ahol lakunk?

Az ingatlanközvetítőktől gyakran hallani, hogy a vevők előszeretettel vásárolnak másik lakást ugyanabban a városrészben, ahol eddig is laktak, vagyis ragaszkodnak az adott környékhez. De mi az oka ennek? És vajon minden kerületre jellemző?

Ingatlanvásárláskor a vevők számára az ár és a biztonság a legfontosabb tényező. Márpedig a megszokott környezet a biztonság érzését nyújtja az embereknek - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez az oka annak, hogy annyira jellemző a lakáseladókra a helyben maradás. Ezért amikor lakást váltanak, igyekeznek a megszokott és megismert lakókörnyezetben, vagy annak közelében maradni.

Néha kényszer

Persze nem csak a biztonságra törekvés az oka ennek, hanem az is, hogy amennyiben valakinek az anyagi helyzetében nem következik be jelentősebb pozitív változás, akkor a jobb lokációt egyszerűen nem engedheti meg magának.

Márpedig a vevők nagy része többnyire csak azzal az összeggel rendelkezik, amelyért a saját ingatlanát értékesíteni tudja, így sokkal jobbat - jobb helyen lévő ingatlant - nem tud helyette vásárolni. Rosszabb környezetbe pedig nem szívesen költöznek a vevők, így maradnak az adott kerületben - magyarázta Balla Frigyes.

Akik mégis kerületet váltanak, azok vagy a belváros felé, vagy az agglomeráció felé tartanak. Előbbiek jellemzően a fiatalok, míg utóbbiak közé a családok tartoznak. A IV. és XV. kerület alternatívái kifelé Fót, Dunakeszi, Göd, Vác, Veresegyház, míg akik a központ felé költöznének a VI., VII., VIII., IX., XIII., XIV. kerületet preferálják.

Az olcsóbb agglomeráció csábító

A dél-budai kerületekből kiköltözőknek Érd, Érdliget lehet a célpontja. Azonban XI. kerületre is jellemző, hogy az itt lakók ragaszkodnak a környékhez - hangsúlyozta Nagy Csaba, aki a Balla Ingatlannál a dél-budai régió szakmai vezetője. Vagyis az itt élők általában szeretnek a kerületben maradni akkor is, amikor nagyobb vagy kisebb lakásba költöznek. Ennek oka, hogy a megszokott környezet mellett a kerületnek jó híre is van.

Ezzel ellentétben a XXII. kerülethez már nem annyira ragaszkodnak az itt lakók. Érdemes figyelembe venni azonban azt is, hogy a kerület gyakorlatilag összenőtt Érddel, Érdligettel, ami azt jelenti, hogy autóval mintegy 3-5 perces többlettel elérhető az agglomeráció, ahol az árak ott lényegesen alacsonyabbak. “Ez megmozgatja a  vevők fantáziáját, így aki a XXII. kerületben körülnéz, az jellemzően Érdre is bekacsint” - fogalmazott Nagy Csaba.A vevők az emelkedő árak miatt most inkább kifelé tartanak, nem pedig a központ irányába. Ez elsősorban a családot alapító fiatalok esetében figyelhető meg, míg az idősebbek inkább a “vérkeringéshez közel” költöznek. Utóbbi jellemző azonban az első lakásukat vásárló fiatalokra is, akik inkább megfizetik a XI. kerület felárát, csak hogy a központ közelében élhessenek.

Akár belváros, akár külváros, hasonló a helyzet

Az eddigi véleményeket csak megerősíti az, hogy a XIII. kerülethez is erősen ragaszkodnak a helyiek: aki költözik, a kerületben marad, csupán nagyobb vagy éppen kisebb lakást keres, élethelyzettől függően - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Újlipótvárosra természetesen ez a ragaszkodás fokozottan igaz - hiszen a kerületben lakók híresek a lokálpatriotizmusukról -, de jellemző a kerület többi részére is. Alapvetően minden korosztály nagyon szereti a kerületet, és ha nem találnak megfelelőt árban vagy méretben, akkor is inkább csak a környező kerületeket nézik: az V. kerületet, a szemben fekvő budai részeket, vagy a XIV. kerületet - tette hozzá Tóth Viktória.

Annak ellenére, hogy egy teljesen más környék, hasonló a helyzet Dél-Pesten is: akik Csepelen vagy Szigetszentmiklóson laknak, szívesen maradnak itt - jelezte Marosvölgyi Gabriella, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának vezetője. Szerinte elköltözés helyett legfeljebb az figyelhető meg, hogy az adott kerületen vagy településen belül a központ felé tartanak a vevők, már ha megtehetik. Ennek oka, hogy így közelebb kerülnek az iskolához, óvodához és egyéb szolgáltatásokhoz, melynek révén könnyebbé válik az életük.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/50179/pics/lead_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?