Rosszul tudod, mennyit ér a lakásod!

Tudod mennyit ér a lakásod? Jól fontold meg a választ. Nem, annyit semmiképpen. Gondold át újra. Ez már jobb, de még mindig nem az igazi. Akkor mégis honnan tudhatjuk?  

Rengeteg tényező csökkenti egy adott ingatlan értékét. Ezeket is vegyük számba mikor eladásra készülünk, ne csak a jó tulajdonságokat mantrázzuk magunknak és a vevőnek. Első lépésként jó körbetekinteni, hogy a környékünkön milyen átlagáron mennek a lakások, de ez még mindig csak egy alapot ad, elvégre az, hogy a szomszéd mennyiért adta el, még semmit sem jelent. Számba kell vennünk bizony azokat a fránya negatív tényezőket, amik csökkentik az ingatlanunk értékét. 

A lista nem rövid, amit figyelembe kell venni, de az ingatlanközvetítők szerint kompakt méretben is össze lehet foglalni a legfontosabbakat a tipikus paraméterekből, tulajdonságokból, melyekre minden ingatlaneladónak figyelnie kellene. De melyek ezek? 

  1. A társasház állapota és a lakóközösség 

Az egyik leggyakrabban felmerülő – szélsőséges esetben akár eladhatatlanná is teheti a lakást -, tényező: a társasház állapota. A tulajdonosok gyakran esnek abba a hibába, hogy csak a saját szépen felújított lakásuk állapotát veszik figyelembe. De a vevőt roppant mód érdekli milyen a ház állapota, ahol élni fog az elkövetkező időkben.

Azt talán mindenki elfogadja, hogy a panelprogramos házakban lévő lakások négyzetméterárához képest olcsóbbak a panelprogramból kimaradt ingatlanok. 

De már egy nem karbantartott épület, egy koszos lépcsőház könnyen elrettenti az érdeklődőket, mivel ez rossz lakóközösséget, igénytelenséget jelez. Ezzel együtt akár a lakókra, szomszédokra vonatkozóan is levonnak következtetéseket az érdeklődők, ami szintén negatívan befolyásolja a lakás értékét. 

  1. Házon belüli elhelyezkedés 

Az eladók általában evidensnek veszik, hogy az ő lakásuk van a legjobb helyen. Pedig a vevőnek is vannak elképzelései, preferált szintek, elhelyezkedés egy adott társasházon belül. Lehet, hogy a legfelső emeleten jó a kilátás, viszont sokan attól tartanak, hogy ezek túl melegek lehetnek a nyári hónapokban, hidegek a téliekben, és a szigeteléssel is problémák adódhatnak. És az sem ördögtől való gondolat, hogy elromlik a lift.

A vevők – érthetően - nem nagyon szeretik  a földszinti lakásokat sem, mivel ezek gyakran hidegek, sötétek, zajosabbak, ráadásul az alacsonyabban fekvő ablakok miatt porosabbak, és sok esetben minden házban lakó az ajtajuk előtt jár el, amikor a lépcsőházban megközelíti a saját ingatlanát. Ha pedig a szeméttároló is a közelben van, akkor aztán pláne.

Emellett alacsonyabb áron lehet értékesíteni azokat a lakásokat is, amelyeknek az oldalfalaik az épület végére esnek, kiszolgáltatva azt az időjárás viszontagságainak. 

  1. Közlekedési gondok 

Egy lakás árának meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy milyen a környék tömegközlekedése, van-e metróvonal a közelben, mennyit kell gyalogolni ahhoz, hogy egy megállóból eljussunk az adott ingatlanba. Ahogy távolodunk például egy metrómegállótól, úgy csökkenek az ingatlanok értékei.

Persze ez nem ilyen egyszerű. Mindenki igényli a jó közlekedés, de az se jó ha túl közel van, hiszen az zajos. Itt is az arany középút a jó, tehát a túl közel vagy a túl távol elhelyezkedő tömegközlekedés esetében is számolni kell némi értékcsökkenéssel.

Ezzel áll összefüggésben az is, hogy ha az adott ingatlan egy nagy-forgalmú főútvonal mentén, vagy akár csak annak közvetlen közelében található, az erőteljesen negatív irányba módosítja az eladási árat. 

  1. Rendezetlen tulajdonviszonyok 

Szintén roppant fontosak a rendezett tulajdonviszonyok. Tisztázott-e a tulajdonjog, hány tulajdonos van, rendezve van-e a hagyaték, illetve hogy mekkora jelzálogteher található az ingatlanon? Rengetegen eleve kizárják az ilyen zűrös lakásokat, és csak a tehermentes ingatlanok iránt érdeklődnek. Tehát a zűr itt is bajjal jár, és újabb értékcsökkenéssel. 

  1. Bérlő az ingatlanban 

Szintén árcsökkentő tényező, ha bérli valaki a lakást, amikor azt épp el akarják adni. Nem csak azért, mert a vevők nem feltétlenül bíznak benne, hogy a bérlő ki is fog költözni az eladás után - hiszen hiába indul el a felmondási idő, arra nincs garancia, hogy a bérlő távozik is -, hanem azért is, mert a bérlő sokszor hátráltatja az ingatlan eladását. A bérlőnek ugyanis nem érdeke, hogy a feje felől eladják az ingatlant. 

Az árcsökkentő tényezőket szinte a végtelenségig lehetne tovább sorolni. Az ingatlan állapota - főként abból a szempontból, hogy egy “költözhető” lakás nem mindenki számára ugyanazt jelenti -, parkolási gondok, az infrastruktúra hiányosságai, a lakás felosztása (egybenyíló-különnyíló szobák) vagy akár az erkély hiánya. 

Persze felmerül a kérdés mindenkiben. Honnan tudom én azt, hogy milyen mértékben befolyásolja az árat? Cipőt a cipőboltból! – tartja a mondás. Az ingatlanközvetítő szakemberek számára rutinkérdés egy lakás árának meghatározása, hiszen ezzel foglalkoznak nap mint nap. Érdemes tehát rájuk hallgatni az ár meghatározásakor, ha nem csak hirdetni szeretnénk az ingatlanunkat, hanem minél gyorsabban eladni.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/47004/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?