A magasabb árakon is van vevő az érdi ingatlanokra

10-15 százalékkal emelkedtek az érdi ingatlanárak egy év alatt, ez a trend azonban lassan véget érhet. Ezt mutatja az ismét megjelenő alku az adásvételeknél.

Az árak emelkedésén túl jelentősebb változásra nem került sor az érdi ingatlanpiacon az elmúlt hónapokban: az érdeklődők, illetve ebből a vásárlók aránya hasonló az előző évihez, és nagyjából ugyanannyi ingatlant értékesítettek az idei első félévben is, mint 2016 azonos időszakában - derült ki Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája vezetőjének szavaiból.Hol járnak az árak?

Az árak viszont mintegy 10-15 százalékkal emelkedtek az érdi ingatlanpiacon az elmúlt egy év során. A legnagyobb mértékű növekedésre a használt családi házaknál került sor, ott elérte a 15 százalékot is az emelkedés, míg a lakások és az újépítésű házak körülbelül 10 százalékkal drágultak. Ennek ellenére ezeken a magasabb árakon is van vevő az ingatlanokra.

A legnagyobb kereslet a családi házakat tekintve a nappali plusz 3 szobás kialakítás iránt mutatkozik, melyek jellemzően 100-120 négyzetméteres lakóterülettel rendelkeznek. Használt családi házak esetében az átlagos négyzetméterárak 250-290 ezer forint között alakulnak, míg az újépítésűeknél felkúsznak 320 ezer forint környékére is.

Jelentős kereslet mutatkozik a lakások iránt is, ezekből azonban nem túl nagy a kínálat Érden. Az itt megtalálható néhány panellakás négyzetméterára 270-300 ezer forint környékén mozog, míg a kis alapterületű téglalakásokért 350 ezer forint körüli összeget kérnek el a tulajdonosaik négyzetméterenként, de ennél magasabb hirdetési árakkal is lehet találkozni. Nem csak használt lakásokra, hanem újépítésűekre is lenne igény a vevők részéről, de társasházi projektekből sincs túl sok errefelé.

Érden belül leginkább Érdliget, a Városközpont, Postástelep, Felső Parkváros, Tuscalunum városrészeket keresik a vevők. Ennek oka a jobb tömegközlekedés és megközelíthetőség. Az említett kedvelt és a kevésbé felkapott részek közötti árkülönbség a 20-30 százalékot is elérheti - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. Ezzel kapcsolatban további részletek a Balla Ingatlan dél-budai ingatlanpiaccal foglalkozó jelentésében találhatók: http://ballaingatlan.hu/piacijelentesek/

Megjelent az alku és a hitel

Az árak emelkedésével párhuzamosan ismét hangsúlyosabban jelent meg az alku az érdi ingatlanpiacon, mértéke azonban nem túl nagy, ráadásul nehezen meghatározható. Mint Hártó Regina elmondta: valamennyi alku már jellemzően előfordul az értékesítéseknél, de még mindig akad arra is példa, hogy irányáron adnak el ingatlanokat. Egy-másfél éve sokkal jellemzőbb volt, hogy hirdetési áron keltek el ingatlanok, sőt, még licitáltak is olykor a vevők.

Az alku mértéke jelenleg elsősorban attól függ, hogy mennyire “motivált” az eladó, vagyis mennyire gondolja komolyan az ingatlana eladását. Azoknál a tulajdonosoknál, akik nem kifejezetten motiváltak az eladásban, minimális lehetőség nyílik csak az alkura, míg komoly értékesítési szándék esetén magasabb, akár 5-7 százalékos árengedmény is elérhető.

Az ingatlanközvetítő azt is megemlítette, hogy a vevők jellemzően készpénzzel fizetnek telkek vagy kisebb értékű lakások vásárlásakor, míg családi házaknál - főleg a nagyobb értékűeknél - gyakrabban találkozni hitelfelvétellel. Sokan költöznek ki az agglomerációba Budapestről, így az ott eladott lakás árát hitellel, esetleg CSOK-kal kipótolva vásárolnak családi házat itt - tette hozzá.

Várakozásai szerint az elkövetkező hónapokban az eddigi áremelkedés helyett sokkal inkább a stagnálás lehet jellemző, de akár az árak mérséklődésre is sor kerülhet. Ugyanez igaz a keresletre is, amire elsősorban az alku ismét növekvő szerepe utal a tranzakcióknál.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/40620/pics/15009884959422608_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?