Mennyivel kerül többe egy metróközeli lakás a budapesti ingatlanpiacon?

A jó közlekedés mindig is értékmeghatározó tényező volt az ingatlanpiacon. Ha a tömegközlekedést használjuk, mi lehet jobb megoldást, mint egy metróvonal mellett, illetve metrómegállók közelében fekvő lakás? A szakértők szerint a metróközeli ingatlanokat valóban kedvelik a vevők. De mit jelent ez az árakat tekintve?Budapesten több metróvonal esetében is megvizsgálhatjuk azok ingatlanárakra gyakorolt hatását. Az ingatlanközvetítők szavai alapján úgy tűnik, hogy valóban megemeli az árakat a metró közelsége, azaz megfigyelhető egy bizonyos százalékos többlet az érintett ingatlanok esetében. Abban ugyanakkor eltérnek a vélemények, hogy egy-egy metróvonal mekkora területen érezteti hatását.

5-10 százalékkal magasabb árak a XI. kerületben a metró közelében

Az ingatlanpiaci árak már akkor emelkedni kezdtek a XI. kerületben, amikor a városvezetés bejelentette, hogy a 4-es metró átadására hamarosan sor kerül - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője. És nem csak a 4-es metró közvetlen közelében lehetett tapasztalni az árak emelkedését, hanem egy tágabb területen megfigyelhető volt ez. A szakértő véleménye szerint a megállóktól mintegy 5 percnyi gyaloglásra található utcák esetében is megemelte az árakat a beruházás.

Mint mondta, az “5 perc” jelöli azt a területet, ami az ingatlanvásárlók szerint úgymond “metróközelinek” nevezhető. Természetesen az öt perc gyaloglás mindenkinek mást jelenthet, attól függően, hogy ki milyen gyorsan gyalogol, ezért talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy általában öt keresztutcáig lehet érezni az árnövelő hatást, “ami jellemzően egy 500 méteres távolság a szélrózsa minden irányában” - fogalmazott Nagy Csaba.

Mindez az árakat tekintve - a kétszobás lakások esetében - 5 és 10 százalékkal magasabb összeget jelent a metróközeli lakásoknál. Ez persze csak egy átlag, ennél kisebb és nagyobb eltérések is előfordulnak. Utóbbira lehet példa az Allee környéke, ahol olykor jóval nagyobb, akár a 20 százalékot is elérő a különbség a metróközeli ingatlanok javára. Ebben persze az is közrejátszik, hogy ez a környék rettentően kedvelt, mind a befektetők, mind a magánvásárlók körében - tette hozzá a szakértő.

Zuglóban is az “örök favorit” a metróközeli ingatlan

Teljes mértékben érezhető, valamint távolságban és árban is meghatározható a 2-es metróvonal hatása a XIV. kerület ingatlanpiacára - hangsúlyozta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Zugló esetében már egy évtizedek óta létező metróvonalról beszélünk, mégis a vevők számára változatlanul jelentős vonzerővel bír. Ahogy Sebestyén Tamás fogalmazott: a metróközeli lakás “egy örök favorit” a budapesti ingatlanpiacon.

Az egyetlen dolog, ami el tudja riasztani a vevőket, ha a metróközeliség mellett főútvonalra néz az adott ingatlan. Mint mondta, egyértelműen tapasztalható a gyakorlatban, hogy amikor a Nagy Lajos király útjára vagy a Kerepesi útra néznek egy lakás ablakai, akkor az visszarettenti az érdeklődőket. Ha viszont ilyen tényező nem áll fenn, és a lakás a metrótól mintegy 5-7 perces, vagy maximum 10 perces sétára - azaz legfeljebb 1 kilométeres távolságra - található, akkor az határozottan értéknövelő tényező. Ráadásul azt is meg lehet mondani, hogy általában mennyivel emeli meg a közelség árakat: a szakértő becslése szerint mintegy 5-10 százalékos ártöbbletről van szó az érintett lakásoknál.

Újpesten az egész kerület megérzi a metró hatását

A XI. és XIV. kerületekben tehát nagyon hasonló tehát a helyzet a metróközeli ingatlanok piaci helyzetét illetően, ugyanakkor a IV. kerületben már egy kicsit mást érzékel Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Természetesen nem arról van szó, hogy Újpesten ne érződne a metró hatása, vagy ne eredményezne értéktöbbletet az érintett ingatlanoknál, azonban véleménye szerint a 3-as metrónak, és az ezzel járó jó megközelíthetőségnek nem csak pár közeli utcára, hanem az egész kerületre nézve pozitív hatása van.

Azért lehet ezt ilyen határozottan kijelenteni, mert a szakértő által vezetett két iroda pont két olyan kerületben található, melyek közül az egyiket érinti a metró, a másikat viszont nem. Tapasztalatai alapján a IV. kerületben 5-10 százalékkal magasabbak az árak a XV. kerületihez képest, amit a szakértők elsősorban a metróközeliségnek tudnak be.

Annál is inkább ez lehet az oka a némileg magasabb áraknak, mert a metróközeli utcák árait tekintve már nem figyelhető meg további értéktöbblet. “Nem látunk lényeges különbséget a metróállomástól 1-2 percnyire lévő ingatlanok és a távolabbiak árai között” - fogalmazott Balla Frigyes. Ugyanakkor persze a szakértő is elismerte, hogy nehezíti az összehasonlítást az, hogy az ingatlanok áraira a távolságon túl sok egyéb szempont is hatással van.

Az mindenesetre egyértelműen kirajzolódik a szakértők szavaiból, hogy jelentős hatása van a metrónak az ingatlanpiacra. Így aki az érintett kerületekben keresgél lakást, annak érdemes kalkulálnia azzal, hogy egy-két kilométernyi távolság milyen eltérést jelenthet az árakban, ha ott a metró, illetve, hogy a tömegközlekedésben eltöltött többletidőt, vagy pedig a néhány millió forinttal magasabb árakat vállalja-e be az új lakásnál a vevő.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/40198/pics/14997810471818769_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?