Az olvasó kérdez - a szakértő válaszol

Blogunkban igyekszünk nem csak a magyarországi ingatlan-helyzetről aktuálisan tájékoztatni a nagyérdeműt, hanem az azokkal kapcsolatosan felmerülő kérdésekre is megpróbáljuk a lehető legkompetensebb válaszokat előállítani. Mivel az egyes megkeresések általános, közérdekre számot tartó kérdéseket feszegetnek, így azok feloldását szeretnénk a nagy nyilvánosság előtt megtenni, természetesen anonimizálva.

Íme:

Tisztelt Cikkíró! Telket vettünk az önkormányzattól. "Kedves" szomszédunk pert indított az önkormányzat és ellenünk, hogy a telkünk felét Ő elbirtokolta. A Bíróság, jogerősen, ezt elutasította. Közben kiderült, hogy Ők ráadásul rákerítettek a telkünkre, rajta áll a kerítésük 30m2-el a mi telkünkön. Ezt elbirtokolhatja-e? Köszönettel várom válaszát.

A kérdésre Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője válaszol:

Az elbirtoklás egy jogi folyamat, amit bizonyos feltételek megléte esetén lehet kezdeményezni, és ennek a jogosságát a bíróság állapítja meg. Ha ezt a bíróság jogerősen elutasította, akkor elbirtoklás nem áll fenn. Viszont ha a pereskedő szomszéd az egész telekre indította el az elbirtoklást, aminek a jogosságát nem ítélte meg a bíróság, de újból elindítja ezt a kerítés által elfoglalt 30 m2-es, és itt igazolni tudja ennek a jogosságát, akkor nem zárható ki az, hogy erre a 30 m2-re a bíróság neki ad igazad. Mindenekelőtt érdemes igazolható módon (tanúk, ajánlott levél, ügyvéd bevonása) felszólítani a szomszédot az elkerítés és a használat megszüntetésére, mivel ennek egy esetleges újból indított elbirtoklási per kapcsán a határidők miatt jelentősége van. Ha pedig végül a 30 m2 esetében a szomszédnak lenne igaza, akkor az eladó (Önkormányzat) felelősségét kell keresni az ügyben, kártérítés, értékcsökkenés, vagy egyéb hasonló jogcímen.

Felhívjuk arra a figyelmet, hogy mivel az adatszolgáltatás nem volt teljesnek tekinthető a problémafelvetésben, ezért a fenti vélemény nem tekinthető felelősségvállalással alátámasztott jogi véleménynek, és a fenti információk tükrében javasoljuk ügyvéd felkeresését!"

Reméljük kimerítő választ kapott a kedves Olvasó, és arra biztatunk mindenki mást, hogy bátran keressen meg minket kérdéseivel, igyekszünk az összesre érdemi választ adni.

Címkék: Jog, adó
1
Jog, adó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Ferenc 2017-07-17 08:43:47
Tisztelt Balla Ingatlaniroda!

Az illetékfizetéssel kapcsolatban szeretném kérdezni: ha pl. 42 MFt-ért eladtunk egy lakást és 1 éven belül vásárolunk 1 lakást 18 MFt-ért és 1 lakást 22 MFt-ért, akkor - az előző 42 MFt-os lakás eladás figyelembe vételével - mindkét lakásvásárlásunk illetékmentes lesz? Hiszen 42 MFt-ért adtunk el és 18 + 22 = 40 MFt-ért vásároltunk. A válaszért köszönettel V Ferenc
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?