Átlagos a nyár, de forró lesz az ősz az ingatlanpiacon

Kicsit mérsékeltebb most a kereslet az ingatlanpiacon, mint az év elején volt, a visszaesés azonban már májustól érezhető, a meleg csak rátett egy lapáttal. Július végén érkeznek azonban az egyetemisták, majd következik egy ingatlanpiaci szempontból forró ősz, ahol az eddigi keresleti piac akár kínálativá is válhat, magával hozva az árak csökkenését.

Nyáron az időjárás és a szabadságolások miatt általában vissza szokott esni az ingatlanpiaci forgalom. Nincs ez másként idén sem.

Visszaesett a forgalom

A nyár jellemzően mindig forgalomcsökkenéssel jár, hiszen a nagy melegben általában csak az foglalkozik ingatlanvásárlással, akit sürget az idő, mert mondjuk át kell adnia a lakását a vevőnek, miközben nem sikerült még megvenni az újabbat. Érezhető is most a kereslet visszaesése, de az idei évben egyébként is kissé hullámzónak látja a forgalom alakulását a szakértő.

Ezt kompenzálja, hogy általában a nyár közepén, végén érkeznek az ingatlanpiacra azok a felsőoktatásba felvételt nyert vidéki hallgatók, akiknek a szüleik lakást vásárolnak az egyetemi évekre. Persze, aki a ponthatárok kihirdetése előtt tudja, hogy biztosan felveszik, már most nézelődik az ingatlanpiacon, de a többség megvárja a ponthatárokat, melyek kihirdetésére idén július 26-án kerül sor.

Lassan átfordul a piac

A vevői hullám idén már április közepe felé csillapodott, és ez egyértelműen érezhető is májustól az ingatlanpiacon. A május, a június és a július így inkább átlagosan alakult, amikor is a vevők már nem nagyon akarták a túl magas árakon kínált ingatlanokat megvenni. Azaz nem lehet minden eladni, a keresleti piac elérte egyensúlyi állapotát.

A vevők egyre tudatosabban, egyre körültekintőbben vásárolnak lakást, miközben fokozatosan növekszik a kínálat, ezért az eladók számára tanácsos lehet minél hamarabb eladni a lakásukat, mert még néhány hónap és bekövetkezhet a változás.

Jelenleg még az jellemző, hogy a hirdetési árak magasan járnak, ugyanakkor az tapasztalat, hogy az ingatlanok egyre nagyobb alkuval kelnek el, akár többszöri vagy nagyobb árcsökkentést követően. Csak a jó helyen lévő, reális árakon hirdetett lakások iránt mutatkozik érdeklődés, a túlárazottak iránt egyáltalán nem. Emellett az is látható, hogy csökken a befektetők száma, és az árnövekedés már lelassult.

Mi a helyzet a tavainknál?

A balatoni ingatlanpiacon a lelkesedés, a kereslet még tart, általában augusztusban szokott kicsit visszaesni a forgalom a nyaralások miatt - erre most is lehet számítani -, de az ősz eleje még jó lehet, főleg, ha az idő is szép.

A Velencei tónál kicsit más a helyzet, hiszen sajátosság, hogy az ingatlanpiaci szezon nem azonos az üdülési szezonnal. Itt jellemzően a tavaszi és az őszi időszak számít a legforgalmasabbnak, ahogy Budapesten is. Ez várható az idén is.

Mit hoz majd az ősz?

Akár már az ősszel érezhetően bővülhet a kínálat az ingatlanpiacon, aminek egyik oka az, hogy a hamarosan emelkedésnek induló törlesztőrészletekkel szembesülő árfolyamgátas ingatlanok tulajdonosai is piacra lépnek, ha átgondolják, hogy most még jó áron eladható az ingatlanjuk, míg 2017 első felében már nem biztos.

Emellett fellendül az újépítésű ingatlanok értékesítése, ami aztán magával hossza az árak változását is, ez pedig azt jelenti, hogy ismét reális árakra lehet számítani. Egyre több újépítésű beruházás előértékesítése zajlik, amelynek hatása van a panellakások árképzésére és a keresletre. Nemsokára azonban a régi téglaépítésű lakások és az újszerű ingatlanok is érintve lesznek.

Az új építésű ingatlanok tömeges piacra kerülése lehet az a pont, ahol a használt lakások árának csökkenése jelentősebbé válik, ez pedig még a jelenleg viszonylag magas áron értékesíthető, újszerű, lakóparki ingatlanok árát is mérsékelheti.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/28742/pics/14689189357287103_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?