Csökkenhetnek az árak a XIII. kerületben

Az elmúlt hónapokban, sőt években a budapesti ingatlanárak hihetetlenül elszálltak. Nem kivétel ez alól a XIII. kerület sem, azonban az utóbbi időben mintha fény gyúlt volna az alagút végén. Az épülő új lakások talán enyhülést hozhatnak az árak tekintetében, szerencsés esetben akár már az idei évben. A Balla Ingatlaniroda segítségével körbenézünk a kerületben.

 

A Balla Ingatlaniroda számai szerint az ingatlanforgalom erősebb volt februárban, de a január és március teljesen átlagos hónap volt. Úgy tűnik, egyre több az eladó lakás, de egyre többen vásárolnának is, ami elsősorban az új építésű ingatlanok iránti fokozódó érdeklődésben mutatkozik meg. 

A CSOK nyomja le az árakat 

Tóth Viktória, a Balla Ingatlan szakértője szerint ez a CSOK-nak köszönhető, mely érezhetően megmozgatta a vevők érdeklődését, noha még támogatás feltételeinek teljes mértékben megfelelő, újépítésű lakásokra 2016 végéig, 2017 elejéig várni kell. Ekkor lesz majd igazi hatása a forgalomra és az árakra. 

Jó hír, hogy ennek köszönhetően minden bizonnyal az újépítésű lakások négyzetméterára közelebb fog kerülni a használt lakásokéhoz. A vevők így valószínűleg menekülnek majd a használt lakásoktól, különösen, hogy új lakás vásárlása estén még nagyobb mértékű állami támogatáshoz is juthatnak. 

Zsebből fizetnek 

Egyelőre azonban még nem tartunk ott, az árak stagnálnak a piacon, az ügyesebbek akár 4-5 százalékos is lealkudhatnak a használt lakások irányárából. 

A többség egyébként most is készpénzért vásárol. Akadnak közöttük befektetők is, akik bérbeadásra vagy felújításra vásárolnának, hogy aztán a felújított lakást továbbadják. A kerületben külföldi vásárlók - elsősorban oroszok és ázsiaiak - is rendszeresen megjelennek, és természetesen ők is készpénzért vásárolnak lakásokat. 

Palatinus házak

Jelzáloghitelre inkább csak kisebb összegű ingatlanokat (10-12 millió forint környékén) a korábbinál sokkal óvatosabb feltételekkel, 7-10 éves törlesztési időre. 

Megrészegült tulajdonosok 

A legtöbben továbbra is a kisebb, 30-50 négyzetméteres lakásokat keresik, de a 70-110 négyzetméteres ingatlanok is népszerűek a kerületben. A panellakások is kelendőek, hiszen ugyanakkora méret mellett olcsóbbak, mint a téglalakások. 

Számszerűsítve: a paneleknél 280-340 ezer forintot, téglalakásoknál 400-480 forintot kérnek négyzetméterenként a tulajdonosok. Az újépítésű ingatlanok 450-550 ezer forint környékén futnak. Természetesen sokat nyom a latba az elhelyezkedés, valamint az ingatlan állapota, elosztása, közvetlen környezete, a közlekedési adottságok, stb. 

A tulajdonosok gyakran a megrészegedve a profittól hihetetlen magasabb árat szabnak meg, így aztán nem csoda, hogy az eladás is sokszor komoly nehézségekbe ütközik. A Balla Ingatlaniroda szerint az elhúzódó értékesítés ellenére az eladók nem mindig fogadják meg az ingatlanközvetítők szakmai véleményét. 

“Rossz” a helyzet a bérlakáspiacon 

A bérlakás-piacon elég rossz a helyzet, alig van kiadó lakás és azokért is horror árakat kérnek el. A belső részeken nem ritkán 120-150 ezer forintot is le kell szurkolni havonta egy garzonért, ami lássuk be megmosolyogtató. Kifelé haladva már szerencsére normalizálódik a helyzet. 

Belső-Lipótváros a legvonzóbb

A legkedveltebb és legdrágább rész egyértelműen Újlipótváros, ezen belül is a Pozsonyi utca, a Szent István körút, a Pannónia utca és a Csanádi utca által határolt övezet.

A szépen parkosított környéknek bizony meg kell fizetni az árát, aki itt akar ingatlant vásárolni, annak meg kell barátkoznia az átlagosan 500 ezer forintra rúgó négyzetméterárakkal. Cserébe viszont sok kulturális programmal, a játszóterekkel, boltokkal, bevásárlási lehetőségekkel vigasztalódhat, kiváló közlekedés mellett.

Újépítésű ház terve a XIII. kerületben

Az átlagárat olyan, még drágább részek húzzák fel, ahol 600-800 ezer forintot is elkérnek a tulajdonosok a lakásaikért négyzetméterenként. Ezek közé tartozik az Újpesti rakpart, a Kleopátra ház, a Cézár ház vagy a Római kert, de ugyanennyibe kerülnek a belső részeken a dunai panorámás, legfelső emeleti lakások. Ezekért olykor egymillió forintot is elkérnek négyzetméterenként.

Szűkös pénztárcával Angyalföld panellakásai elérhetőek, melyek négyzetméterára 250-280 ezer forint környékén alakul egy felújítandó ingatlan esetében.

A Balla Ingatlaniroda szerint annak ellenére, hogy az újépítésű lakások megjelenése miatt lejjebb csúszhat a használt lakások ára a kerületben az év végén vagy a jövő év elején, jelentősebb esésre azért ne számítsunk, legfeljebb csak egy kisebb mértékű korrekció várható.

1
https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/26314/pics/14598630696602470_800x600.jpg
Otthonteremtés (CSOK)
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Fernanda 2016-09-28 10:14:47
Mi igényeltük már a CSOK-ot, pontosan az albérlet árak miatt, illetve szeretnénk már saját lakást. Aki igényelte már a CSOK-ot az tudja, hogy nem egyszerű a folyamat, ezért mi szakemberrel vettük fel a kapcsolatot http://forrasnavigator.hu nekünk ők segítenek és könnyebb így az egész folyamat
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?