Minden, amit tudni kell a 10+10 milliós CSOK-ról - Balla Ingatlaniroda elemzése

2016 januárjától él az új CSOK, ami január közepe óta sok bankban már elérhető és rendkívül nagy az érdeklődés iránta. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői is rengeteg kérdést kapnak a témával kapcsolatban. Ezért összefoglaltuk a legalapvetőbb tudnivalókat, szabályokat a támogatásról.

Az újépítésű lakások iránti érdeklődés jelentős növekedését, valamint az ingatlanárak növekedését eredményezték az elmúlt hetekben-hónapokban a már karácsony előtt bejelentett Családok Otthonteremtési Kedvezményének új szabályai. Januárban mi is foglalkoztunk a témával, azóta viszont többször módosítottak a szabályokon, ezért leporoltuk és aktualizáltuk a tudnivalókat.

10 milliós támogatás + 10 milliós kedvező hitel

Amire a karácsonyt megelőző napokban mindenki felkapta a fejét, azok az elhangzó számok voltak: vagyis, hogy az állam 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kínál azoknak a három- vagy többgyermekes családoknak, akik újépítésű ingatlant vesznek, építtetnek. Ráadásul ezt az összeget még egy kedvező feltételű, 10 milliós hitellel is megtoldja, amennyiben ezt valaki igényli a támogatás mellé. A hitel kamata 3 százalékban fixált, 25 éves a futamideje, kamaperiódusát pedig 5 évre rögzítik, de az állam ezen 5 év után is garantálja a 3 százalékpontos kamatelőnyt. Korábban 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra nem lehetett igénybe venni a hitelt, ma már azonban nem él ez a korlát.

A 10 milliós támogatás csak a három vagy ennél több gyermeket vállaló családoknak jár. Akik csak két gyereket vállalnak, azok a korábbi, legfeljebb 2,6 milliós összeget kaphatják támogatásként, míg az egy gyermeket vállalók 600 ezret. Jó hír azoknak, akik korábban már részesültek lakásépítési, otthonteremtési támogatásban, hogy új lakásra igényelt támogatás esetén megkaphatják a korábbi támogatás és az új támogatási összeg közötti különbözetet. Ez a 10 milliós, illetve a kisebb mértékű támogatások esetén is érvényes. 

Ennek fejében az állam javára 10 évre szóló jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlanra, és további feltétel, hogy 10 évig a szülőknek és a gyerekeknek is életvitelszerűen benne kell lakniuk. Kivételek azonban akadnak, így az, ha a gyereknek tanulmányai miatt költöznie kell, tartósan egészségügyi intézménybe kerül valaki a családból, esetleg más településen vállal munkát (de legfeljebb csak 5 évig), vagy szabadságvesztés büntetését tölti, illetve ha a nagykorú vagy nagykorúvá váló gyerek már költözik.

Az ingatlanra vonatkozó szabályok

Az újépítésű ingatlan nem lehet akármilyen a méretét tekintve: lakás esetében minimum 60 négyzetméteresnek, háznál viszont legalább 90 négyzetméteresnek kell lennie azoknál, akik három gyermeket nevelnek. Azoknak, akik egy gyermeket nevelnek, legalább 40 négyzetméteres lakásba vagy 70 négyzetméteres házba, a kétgyermekeseknek minimum 50 négyzetméteres lakásba vagy 80 négyzetméteres házba kell költözniük, ha támogatást szeretnének. Fontos, hogy lakóingatlanra vehető csak igénybe a 10 milliós támogatás. A CSOK tavalyi verziójánál alkalmazott energiatakarékossági és négyzetméterkorlátokat kivették a rendeletből.

Új építésű ingatlannak egyébként 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező lakóingatlan számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, de nem volt még tulajdonosa, vállalkozótól vagy pénzintézettől kerül megvásárlásra, vagy pedig annak leendő tulajdonosa magának építteti. A CSOK természetesen igénybe vehető olyan lakásokra is, melyek tulajdonjogát az elkészültüket megelőzően ruházzák át. Itt is feltétel azonban, hogy a lakás építési engedélye 2008. július 1-je után legyen kiadva, illetve 2016. január 1-je utáni építésnél már csak egyszerű bejelentés szükséges.

Az ingatlannak az általános építési szabályoknak meg kell felelnie, azonban nem kell sem komfortosnak, sem összkomfortosnak lennie. Korábban feltétel volt a teljes közművesítettség, ez azonban már nem az, így fúrt kút esetén is kérhető a támogatás, sőt szennyvízcsatorna megléte sem szükséges, megfelelnek más, szabályszerű szennyvíztárolási és -tisztítási megoldások is. Ráadásul most már akár tanyabesorolású külterületen is igényelhető a CSOK. Az elvárás mindössze annyi, hogy legyen benne egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószoba, konyha, fürdőszoba és vécé, valamint, hogy közműves legyen a villamosenergia-szolgáltatás.

Ami fontos, hogy az emeletráépítés, tetőtérbeépítés is új ingatlan építésének számít és jár utána a 10 milliós támogatás, de csak abban az esetben, ha ennek révén nem egy, hanem 2 új, önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jön létre, mely a fentebb felsorolt követelményeknek is megfelel. Vagyis a jogalkotók nem igazán támogatják annak lehetőségét, hogy a szülői ház tetőterébe költözzenek a fiatalok, hiszen a támogatás a nagy, többlakásos emeletráépítésekre, illetve beépítésekre lett szabva.

Amennyiben valaki nem céggel, hanem magánépítkezőként építi a házát, akkor a teljes áfatartalmat visszaigényelheti 5 millió forintig, de legfeljebb 150 négyzetméteres lakás, illetve 300 négyzetméteres ház esetén, egyetlen alkalommal, legkésőbb 2019 év végéig. Az ingatlan egyébként 10 évig nem adható el, az igénylőnek és családjának ott kell laknia, másnak viszont nem átadható, oda más személy nem fogadható be. 

Ami még fontos, hogy a támogatás az adásvételi szerződés aláírásától számított 120. napig igényelhető, míg építkezés esetében még a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni. Ezen határidők elmulasztása esetén már nem vehető igénybe. 

Amennyiben el kívánjuk adni a CSOK-kal vásárolt lakást, akkor a támogatás másik lakásra is átvihető, csak a támogatás összegét egy kincstári letéti számlára be kell fizetni. Ilyenkor visszafizetési kötelezettségünket építési szándék esetén 3 évre, vásárlási szándéknál 1 évre felfüggesztik. A támogatást használt lakásra azonban csak 5 év eltelte után lehet átvinni. 

Végül, azt se felejtsük el, hogy a lakóingatlannak érvényes lakásbiztosítással kell rendelkeznie.


Személyi feltételek

Nemcsak az ingatlannal kapcsolatban támasztottak feltételeket, hanem azokkal szemben is, akik a támogatást felvennék. Ezekből a szabályokból sincs kevés. Az egyik legfontosabb, hogy

- az is igényelheti a támogatást, akinek még egyáltalán nincs gyereke, viszont az igénylés időpontjában házas és 10 éven belül tervezi a három gyermek vállalását. Ugyanez a 10 év érvényes egy vagy két gyerek előre vállalása esetén is. Örökbefogadásnál az idő két évvel kitolódik, illetve ha csak teherbeesés történik meg 10 éven belül, akkor a határidő a gyerek születéséig tolódik ki.

- Ha nem lenne házas a két igénylő, akkor legalább egy gyermeküknek kell lennie, és 8 év áll rendelkezésükre további két gyerek vállalására, míg egy kétgyermekes családnak 4 év, hogy megszülessen a harmadik.

- Ha a három gyerek nem születne meg a megadott határidőig, akkor 60 napon belül vissza kell fizetni a támogatást az állam számára, mégpedig a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten. Nincsenek viszont büntetőkamatok akkor, ha az érintett részt vett legalább öt alkalommal valamilyen tb-támogatott vagy magán meddőségkezelési programban, illetve bizonyítani tudja, hogy egészségügyi okok miatt nem tud ilyenen részt venni.

- A korábbi CSOK-hoz képest a korral kapcsolatos feltételen enyhítettek: előre vállalt gyermekek esetében elegendő, ha a házaspárnak csak egyik tagja 40 évnél fiatalabb. Sőt, ha már megvan a három gyerek, akkor nincs korhatár a támogatás igénybevételéhez.

- Gyermeknek alapvetően a 20 évesnél fiatalabb és a 24. terhességi hetet betöltött, vér szerinti gyermekek számítanak.

- Természetesen más eltartott, örökbefogadott vagy gondozásba vett gyerek esetén (ha még nem töltötte be a 20. évet) is igénybe lehet venni a támogatást, de utóbbinál vállalni kell, hogy még legalább három évig nevelik.

- Ráadásul az olyan 25 évnél fiatalabbak is gyermeknek számítanak, akik valamely oktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak, illetve azok a 20 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességűek, akiknél ez az állapot legalább egy évig így is marad.

- A 10 milliós lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek jelenleg is van ingatlanjuk. Utóbbi esetében persze feltétel, hogy az új ingatlanba kell költözni, valamint, ha eladásra került a régi 5 éven belül, akkor annak vételárát bele kell forgatni az újba.

- Igényelhetik a 10 milliós összeget azok is, akik korábban már vettek fel szocpolt, de csak a korábbi támogatási összeg és a 10 millió forint különbözetét kapják meg.

- Az igénylőnek az igénylés előtti 180 napban rendelkeznie kell munkaviszonnyal, ami akár külföldi munkaviszony is lehet.

- Emellett a 10 milliós támogatáshoz 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell mutatnia, ami lehet külföldi igazolás is. A kisebb támogatásoknál viszont elegendő a 180 napos jogviszony. Megszakításuk mindkét esetben legfeljebb 30 napig tarthat folyamatosan.

- A legutóbbi módosítások után már KHR-listán lévő személyek is igényelhetik a 10 millió forintos támogatást, igaz a 10 millió forintos hitelt nem fogják megkapni a banktól.

- Közmunkások nem élhetnek az új lakásokra érvényes támogatással, ők csak használt lakás vásárlása esetén kaphatnak segítséget az államtól.

Gond akkor van, ha válik a házaspár és el kell adniuk a támogatással vett lakást, ugyanis akkor vissza kell fizetniük a támogatást. Mentesülni lehet a visszafizetés alól, ha az egyik fél megtartja az ingatlan azáltal, hogy kivásárolja a másikat.

Vannak olyan különös méltánylást érdemlő helyzetek, amikor a kormányhivatal dönt el, hogy 5 éves halasztás után elengedi-e - részben vagy teljesen - a fizetési kötelezettséget. Ilyen eset az

- ha a házaspár egyik tagja meghal
- ha a gyermek vagy gyermekek születését megváltozott munkaképességűvé válás hiúsítja meg,
- a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik,
- ha az első gyerek súlyos fogyatékossággal születne.

A használt lakásokra is marad a támogatás

Persze, aki használt ingatlanba költözne, annak is jár támogatás, a tavalyinál bizonyos esetekben kicsit magasabb összeggel. Februárban megszabadították a támogatást a különböző négyzetméterár-maximumoktól is, viszont a méretre vonatkozó korlátok ugyanazok, mint az új lakások esetben. Ezeken túl már csak két korlátja van a támogatás igénybevételének használt lakások esetében: a 35 millió forintos értékhatár, mely országosan érvényes, illetve hogy az ingatlan vételára a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél legfeljebb csak 20 százalékkal lehet magasabb.

Ha mindez rendben, akkor használt lakások vásárlásánál egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1 millió 430 ezer, három gyermek esetében 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyermek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint lenne a vissza nem térítendő támogatás összege. 

Jó tudni azonban, hogy használt lakásra nem vállalható előre 3 gyerek, valamint, hogy használat lakás vásárlása esetén - ellentétben az új lakás vásárlásával vagy építésével - nem lehet az igénylőnek másik lakástulajdona, illetve legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada lehet másik lakásban, kivéve, ha haszonélvezeti jog terheli a lakást. A kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdon eladási árát pedig a vételár kiegyenlítésére kell használni. 

1
https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/25711/pics/14574434451081364_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés,Jog, adó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Meggi 2016-08-05 09:51:31
Sziasztok!

Nekünk már folyamatban van a CSOK igénylése, nem egyszerű a folyamat, ezért mi úgy gondoljuk a férjemmel, hogy szakember segítsége jó ha jelen van, nekünk ők segítenek http://forrasnavigator.hu meg vagyunk velük elégedve, bárkinek szívesen ajánlom őket!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?