Mennyit lehet most alkudni ingatlan vásárlásánál? - Balla Ingatlaniroda elemzés

Nem téved nagyot, aki úgy érzi, hogy jelenleg az erős keresleti piacon igencsak beszűkültek a vásárlók lehetőségei az alku mértékét tekintve. De pontosan mennyire? A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítő-szakértői most elárulják. 

Míg néhány éve, a válság évei alatt a vevők hozzászokhattak az akár több tíz százalékos alkukhoz, vagyis ahhoz, hogy ők diktálják a feltételeket, addig most, amikor adott esetben nagy merészen aláígérnek a hirdetési árnak a vásárlási folyamat egy meghatározott pontján, majdhogynem az arcukba nevetnek az eladók. Hiszen a vevők még mindig sorban állnak, egy jó lakásnál sok az olyan érdeklődő, aki hajlandó megfizetni a kért összeget. Sőt mostanában az is előfordul, hogy olykor felfelé indul meg a licit a vevők között egy-egy jobb adottságú lakásért. 

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az elmúlt hetekben elkezdett eltolódni a kereslet az új CSOK miatt az újépítésű lakások irányába, így lehet, hogy ismét komolyabb alkukkal kell megbarátkozniuk az eladóknak. De lássuk, mit mondanak a szakemberek! 

A tíz százalékos alku már a múlté 

A Balla Ingatlanirodák közvetítői nap mint nap találkoznak sikerült és félresikerül alkukkal, így tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy mikor, mennyit lehet és érdemes a jelenlegi keresleti nyomás mellett lealkudni egy ingatlan árából. 

Mint Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodájának vezetője elmondta, a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben ugyan még mindig maradt lehetőség az alkura, de lényegesen kisebb mértékben, mint korábban. Ez alig pár százezer forintot jelent a kerületben található, átlagos lakások esetén. A tíz százalékos alku már mindenképpen a múlté. Ennek ellenére persze akadnak, akik próbálnak alkudozni, de jellemzően csak 2-4 százalékkal tudják lefaragni az árat. 

Tóth Viktória szerint azzal viszont nem árt tisztában lenniük az eladóknak, hogy a keresleti piac mára gyengébbé vált a néhány hónappal ezelőttinél. Ez persze nem azt jelenti, hogy most sokkal olcsóbban lehetne vásárolni, inkább elkezdett körvonalazódni egy olyan folyamat az elmúlt hetekben, miszerint előtérbe kerültek az újépítésű ingatlanok a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) új  lehetőségei, valamint az újlakások csökkenő áfa-tartalma révén. Ez pedig értelemszerűen nem kedvez a használt lakásukat eladni kívánók számára. 

A családi házaknál lehet még jobban alkudni 

Mindezt megerősítette Balla Frigyes, a IV. és XV. kerületi Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője is, akinek tapasztalatai szerint a két kerület jelenleg erős keresleti piacán alig vagy csak igen kismértékű alkuk jellemzőek. Azzal azonban kiegészítette az elhangzottakat, hogy komolyabb alkura most elsősorban a nagyobb értéket képviselő családi házak piacán van lehetőség. 

Vagyis míg panel- és téglalakások piacán mindössze néhány százezres, azaz 1-3 százalék körüli alku a jellemző, addig a családi házak esetében ez akár 5 százalék is lehet. Azt azonban ő is megjegyezte, hogy még ezek az arányok is eltörpülnek a pár évvel ezelőtti 10-20 százalékos alkukhoz képest. 

A túlárazott lakások most sem könnyű eladni 

Nincs ez máshogy a belvárosban sem. Mint Hart Erzsébet, a VIII. és IX. kerületi Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője is elmondta: a piacon még mindig nagyon élénk a kereslet. A két belső kerületben legtöbben a 40-60 nm-es, 1,5-2 szobás lakásokat keresik, melyek lehetnek akár felújítandók, akár extrán felújítottak. Ugyanakkor az még a mostani keresleti nyomás mellett is jellemző, hogy a túlárazott lakásokat nehéz eladni - tette hozzá. Ezek vagy hosszabb ideig vannak a piacon, vagy 4-5 százalékkal az irányár alatt kelnek végül el. 

A konkrétumokra kitérve elmondta: például a közkedvelt József Attila lakótelepen a metró közelsége és a gondozott parkjai  miatt szinte alku nélkül veszik meg a jól beárazott lakásokat: egy felső szinten levő, felújítandó kétszobás lakást is 12,5 millióért sikerült eladni, miközben az irányára 12,8 millió volt. 

A készpénzes vevők vannak a legjobb helyzetben 

A XIX.-XX. kerületi Balla Ingatlanirodák vezetője, Lendvainé Pető Zsuzsanna még ennyire sem teszi egy átlaglakás esetén az alku mértékét. Tapasztalatai szerint jellemzően csak nagyon minimális alku fél bele most az árakba, azaz egy 12-15 millió forintos ingatlannál jellemzően csak 100-200 ezer forintos árcsökkenést lehet mindössze elérni. 

Azt azonban hozzátette, hogy alku szempontjából legjobb helyzetben egyébként a készpénzes vevők vannak, akik olyan esetben, ha az eladónak valóban sürgős az értékesítés - vagyis nem akar heteket, hónapokat várni, míg a pénzéhez jut -, akár 5-10 százalékos árcsökkenést is elérhetnek. Ez azonban nem mindennapos eset. A tulajdonosok nagy része tisztában van a jelenlegi piaci árakkal, ennek fényében hirdetik meg a lakásokat, és ha látják, hogy az kelendő, akkor nem hogy nem mérséklik annak árát, hanem még inkább felemelik - jegyezte meg az ingatlanközvetítő. 

Kérdés persze, hogy mit hoznak az elkövetkező hónapok, hiszen a kormány által december közepén bejelentett új CSOK-szabályok miatt a kereslet eltolódhat az új lakások irányába, a 10-10 millió forintos lehetőség sokaknak beindítja a fantáziáját. Az első hetek tapasztalatai is azt mutatják, hogy bizony jelentős mértékben megnőtt az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, ez pedig azt jelenti, hogy a használt lakások tulajdonosainak talán újra nagyobb mértékű alkukkal kell megbarátkozniuk, hiszen a vevők egy része - akik most már az új lakásokat keresik - kiesik az érdeklődők köréből, így pedig csökken a keresleti nyomás a használt lakások piacán.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/23943/pics/14528462147117712_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?