2015, az ingatlanpiaci fordulat éve - 3. rész - Balla Ingatlaniroda elemzés

Lakásbérlés és -kiadás 

Végül érdemes egy pillantást vetni a bérleti piacra is, hiszen olyan helyzet alakult ki itt az idei évben, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A fő gondot most az jelenti, hogy az egekbe szöktek a bérleti díjak, a piacon a tulajdonosok diktálják a feltételeket. Ők most szinte bármilyen árat mondhatnak, találnak bérlőt az ingatlanukba. 

Ez az oka annak, hogy nagyon sokan a külső kerületekben vagy akár az agglomerációban kezdtek kiadó lakás után nézni - vállalva a hosszabb utazás mindennapos terhét -, hiszen fizetésükből csak ezeknek az ingatlanoknak a bérleti díját tudják kigazdálkodni, míg az egyetemisták sokasága egy-egy lakást többedmagukkal bérelve, szobát vagy csak egy ágyat kap olyan áron, mint néhány évvel korábban egy egész lakást. 

A jelenség oka elsősorban a rövid távú lakáskiadás felívelése és az egyébként is erősebbé váló kereslet. Az árak hónapok alatt emelkedtek 20-30, sőt egyes esetekben 40-60 százalékkal. Egy korábban 100 ezer forintért kiadható ingatlanért most könnyedén megkap a tulajdonosa 130-150 ezer forintot. Az ár persze függ az elhelyezkedéstől és lakás egyéb paramétereitől, például a felszereltségtől. A bérlők általában a kisebb lakásokat keresik, melyekért a körúton belül a VI. és VII. kerületben átlagosan 80-150 ezer forintot kell havonta fizetniük, míg aki kétszobás lakást szeretne kivenni, az 100-160 ezres árral kalkulálhat. De ugyanilyen összegre számíthat az is, aki egy két-háromszobás családi házat bérelne valamelyik külső kerületben. 

Mit hoz a jövő? 

A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek tapasztalatai szerint a év első felét jellemző lendület már a 2015-ös év utolsó hónapjaiban megtorpant, és a jövő évben már némi visszarendeződésre lehet számítani. Ez elsősorban a kínálat növekedésének köszönhető, mely stagnáló árakat, de élénk forgalmat jelent. Az elszámolásokat kézhez kapó devizahitelesek ingatlanai ugyanis lassan piacra kerülnek, ez pedig korrigálhatja a túlságosan is keresletivé váló piacot. Ugyanakkor a befektetői kereslet visszaszorul, egyrészt azért, mert az árak növekedése megállt, másrészt pedig azért, mert az új utakat kereső tőke már elköltésre került, és lassan képződik újra. Emiatt a jövőben nem spekulatív és befektetői vevők várhatóak a piacon, hanem lakossági vásárlások, vagyis befektetés helyett a lakáscél kielégítése lesz az elsődleges cél az ingatlanpiacon. 

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője szerint a 2016-os évben az árak stagnálni fognak, de akár még áresés is előfordulhat abban az ingatlanpiaci szegmensben, melyet nagyobb mértékben érintenek majd a végrehajtások, abból kifolyólag, hogy a korábbi devizahiteles probléma ingatlanpiaci megoldása még nem történt meg. 

Kérdéses ugyanakkor a napokban bejelentett áfa-csökkentés hatása a piacra. Rövid távon várhatóan nem lesz érzékelhető az árakban - csak a kínálat fog növekedni -, viszont középtávon számítani lehet arra, hogy a 22-30 milliós, vagy ennél drágább ingatlanok szegmensében a használt és újszerű lakásoknak komoly vetélytársa lesz a megjelenő újlakás-kínálat. A 10 millió forint körüli kategóriában azonban az áfa-csökkentés hatása igen csekély lehet, hiszen ilyen összegért nem lehet majd budapesti újépítésű lakást kapni. 

Ameddig erősebb a kereslet a kínálatnál, addig az áfa-csökkentés hatása várhatóan csak a fejlesztőnek fog kedvezni. Amint viszont ismételten nagyobb lesz a kínálat, mint a kereslet (várhatóan 2-3 év múlva), akkor ez már eredményezhet 10-15 százalékos mérséklődést az árakban. 

A vidéki ingatlanpiacon gyengébb élénkülés várható - még a kedvezőbb áfa, és a CSOK hatásának ellenére is -, aminek az az oka, hogy a vidéki alpiacok egyes gazdasági szereplők (autógyárak, üzemek) tevékenységének erősen kitettek, és ezek fejlődésétől függenek a változások. Ezért minden egyes vidéki nagyváros más és más képet mutat. Ez a kép csak csak néhány nagyváros esetében egészséges, a kisvárosokban pedig még rosszabb a helyzet.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/23465/pics/14513896181095217_800x600.jpg
Építés, felújítás,Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?