2015, az ingatlanpiaci fordulat éve - 2. rész - Balla Ingatlaniroda elemzés

A téglalakások piaca

Ha nem is olyan mértékben, mint a panellakásoknál, a téglalakások árai is meredeken, akár 20-30 százalékkal is emelkedtek a 2015-ös évben. Különösen az olyan pesti, belső kerületekben mutatkozott nagyobb kereslet és komolyabb árnövekedés, ahol a befektetők könnyen és jó áron kiadható lakásokat tudtak vásárolni. Népszerűvé vált ugyanis a rövid távú, online-alapú lakáskiadás, de a hosszú távú bérlők részéről is fokozatosan növekedett az igény. 

A legnagyobb keresletről a belső kerületekben számoltak be a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői. A VII. kerületben 300 ezres, a VI. kerületben 350 ezres, míg az V. kerületben 400-450 ezres induló árakkal találkozhatunk, de egy jobb adottságú, esetleg újszerű vagy szépen felújított lakás ára ezeknek akár kétszerese is lehet.

A külső kerületekben természetesen jóval alacsonyabb árakon is hozzájuthatunk lakásokhoz, azonban túl nagy reményeket akkor se tápláljunk: a leginkább keresett kategóriában 7-10 millió forint között jobbára csak földszintes, közös udvaros kis, társasházi lakásokhoz juthatunk, esetleg egy-egy garzonhoz a főváros széle felé közeledve. A legalacsonyabb árakkal talán XX. és a XXII. kerületben találkozhatunk, ahol belefuthatunk akár 2-3 szobás ingatlanokba 8-9 millió forint környékén. 

Családi házak 

Ha azt az ingatlanpiaci kategóriát keressük, ahol a legkisebb mértékben növekedtek az árak az elmúlt egy évben, akkor a családi házak környékén érdemes keresgélni. Ugyanakkor a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek véleménye szerint a családi házak piaca is erősödésbe kezdett: határozottan élénkülő keresletről és 10-20 százalékkal emelkedő árakról számoltak be. 

A gyakorlatban ez úgy nyilvánul meg, hogy a korábban jellemzően túlárazottnak számító családi házak árait utolérte a piac, így ezek egy részét a korábbi árakon már értékesíteni lehetett. A legnagyobb kereslet persze ebben a szegmensben is a kisebb, élhető, egy nappali plusz három hálószobás, új és újszerű, de legalább felújított ingatlanok iránt mutatkozik, melyeknek rezsijét nem terheli semmilyen felesleges négyzetméter, beépített szuterén vagy tetőtér. 

A vevők szemében a korábbinál jóval fontosabbá vált az energiahatékonyság, az olcsó fenntarthatóság, még akkor is, ha valamely külső kerületben keresnek családi házat. Az árplafon persze kerületenként változik, de például a XI. kerületben legfeljebb 70 millióig keresnek családi házakat a vevők, míg a pesti oldalon 30-40 milliós maximális árakról beszélhetünk. Ugyanakkor erős kereslet mutatkozik a 15-20 millió forintos családi házak iránt, melyek ugyan rendelkeznek kisebb hiányoságokkal, de a vevők egy része hajlandó ilyen kompromisszumokra. 

Újépítésű ingatlanok 

Sajátos helyzetbe került az újépítű ingatlanok piaca, ugyanis óriási igény lenne rájuk, a kínálat azonban rendkívül szerény. A fejlesztési kedvet élénkítheti az 5 százalékos szintre csökkenő áfa, hiszen ezáltal jobban megéri belevágniuk a vállalkozóknak egy-egy beruházásba. Balla Ákos szerint eddig a fejlesztéseket leginkább az akadályozta, hogy az építőipari vállalkozások nem tudták kitermelni a megfelelő profitot egy-egy beruházásból. Csak bizonyos prémiumkerületekben (néhány budai kerület, XIII., XIV.) érte meg építkezni, mert ezekben lehetett olyan áron eladni az új lakásokat, hogy megtérüljön és hasznot is hozzon a beruházás. 

Ennek ellenére újépítésű lakóingatlanokat találhatunk a külső pesti kerületekben is, ezek esetében azonban nem árt az óvatosság. A megtérülés bizonytalansága miatt ezen projektek mögött egyes esetekben olyan vállalkozók állhatnak, akiknek adózási hajlandósága alacsony, esetleg adott pillanatban nyomtalanul eltűnnek. Ami különösen azok számára lehet kellemetlen, akik előleggel szálltak be egy-egy ilyen projektbe, hiszen ők, ha be is költözhetnek a felépült lakásba, a szavatossági igényeikről lemondhatnak ilyen esetben. 

Az árak pedig magasak - a XI. kerületben például 600-700 ezres négyzetméterárakról beszélhetünk -, ennek ellenére határozott az igény az újépítésű lakások iránt, így ha a csökkenő áfatartalom miatt nagyobb lendületet vesznek a fejlesztések, a felépülő ingatlanoknak szinte biztosan lesz piaca.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/23460/pics/14513882933501680_800x600.jpg
Építés, felújítás,Ingatlanközvetítés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?