2015, az ingatlanpiaci fordulat éve - 1. rész - Balla Ingatlaniroda elemzés

Habár a változások előszele már a 2014-es év utolsó harmadában is érezhető volt, a 2015-ös év hozta meg az évek óta várva várt fordulatot az ingatlanpiacon. A forgalom, majd az árak is lendületes emelkedésbe kezdtek, olyannyira, hogy az év vége felé már irreális árakat emlegettek bizonyos szegmensekben és kerületekben az ingatlanközvetítők, a jövőben azonban némi visszarendeződés várható.

 

A fokozatosan kibontakozó, majd egyre gyorsuló változások mögött több tényező is meghúzódik: az egyik ilyen az évek óta tartó kivárás, halogatás volt, miközben az emberek élethelyzetei folyamatosan változtak. A kettő közötti feszültség pedig csak ingatlanok eladásával és vásárlásával volt enyhíthető. Ez a feszültség 2014 végére ért el olyan kritikus szintet, hogy az egyes vásárlások összességében már érezhető növekedést eredményeztek a teljes ingatlanpiacon, elsősorban persze Budapesten és az élénkebb iparral rendelkező megyeszékhelyeken, nagyobb városokban. 

A beinduló vásárlások aztán újabbakat generáltak, miközben egyre nagyobb számban jelentek meg a befektetők is, akik a csökkenő banki kamatok, illetve az egyre jobb üzletté váló lakáskiadás miatt - a válság során mélybe zuhant árakat kihasználva - kezdtek vásárlásokba. Hozzájárult persze a növekedéshez a kis mértékben, de gyarapodásnak induló GDP, és az egyéni kilátások némileg derűsebbé válása is. A változások persze nem minden ingatlanpiaci szegmenst érintettek egyforma mértékben. 

Panellakások piaca 

Kezdjük az áttekintést a panellakások piacával, mert itt ugrottak meg a legnagyobb mértékben az árak. A drágulás azért is volt különösen szembetűnő, mert a válság során a panelek árai rendkívüli mélységekbe csúsztak. Nem csak a pangó ingatlanpiac miatt, hanem mert korábban nem volt népszerű a kategória: aki tehette, továbblépett panellakásából, egy téglaépítésű-gázfűtésesre cserélve azt, ami lenyomta az árakat. 

Az elmúlt egy-két évben azonban a panelek - Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezető-tulajdonosának szavaival élve - az “újrakezdők” célpontjává váltak. Ők azok, akik kikászálódva egy deviza alapú hitel elviselhetetlenné váló törlesztőrészletei alól, már nem akartak, illetve nem is nagyon tudtak nagy és drága ingatlanokba költözni, így addig nyújtózkodtak, ameddig a takarójuk ért: néhány millió forintért vettek maguknak és családjuknak egy élhető életteret nyújtó panellakást. Ez ugyanis a legolcsóbb, de még elfogadható választás a legtöbb ember számára. 

A már előbb felvázolt folyamatok hatására azonban a korábban 6-8 millió forintos panellakások ára 2015 második felére a 10 millió forintos szint fölé kúszott, 30-40 százalékkal is emelkedve. Így alakult ki az a helyzet, hogy egy 50 négyzetméter körüli vagy annál nagyobb panellakást 10 millió forint alatt már sehol sem lehet találni Budapesten, legfeljebb csak panel-garzonból foghatunk ki egyet-egyet. A Balla Ingatlanirodák egyes kerületi közvetítői pedig irreális panelárakat kezdtek emlegetni.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/23335/pics/14507807913397283_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?