Ingatlan-elbirtoklás: nem megy olyan könnyen, mint sokan hiszik - Balla Ingatlaniroda elemzés

Rendkívül népszerű téma jogi fórumokon az elbirtoklás kérdése. Nyilvánvalóan azért, mert az emberek az elbirtoklást egy olyan tulajdonjog-szerzési lehetőségnek tekintik, amikor nem kell megfizetni egy ingatlanért a vételárat. És ki ne szeretne ingyen ingatlanhoz jutni? Egy ingatlan elbirtoklása azonban nem ilyen egyszerű. 

A Balla Ingatlanirodák részéről sokszor belefutunk érdekes jogi kérdésekbe ingatlanokkal kapcsolatban, az egyik ilyen az elbirtoklás. Ez a téma érezhetően azért izgatja az emberek fantáziáját, mivel elbirtoklással elviekben kikerülhető egy ingatlan megszerzésénél az adásvételi szerződés aláírása és a vételár megfizetése. Nem véletlen, hogy sokaknak felcsillan a szeme, amikor felmerül gondolataik között az elbirtoklás, mint jogi fogalom. A kifejezés sokaknak ismerős, azonban a hozzá kapcsolódó szabályok már kevésbé. Márpedig a törvény - bár röviden fogalmaz - szigorú, komoly feltételeket szab, nem teszi lehetővé mindenki számára, hogy könnyen és ingyen hozzájusson más ingatlanához. De lássuk a sokak számára elkedvetlenítő részleteket! 

15 év szakadatlan birtoklás 

Az elbirtoklás szabályaival a Polgári törvénykönyv 5:44-49. §-ánál találkozhatunk, érdemes tüzetesebben szemügyre venni azoknak, akik éppen egy ingatlan elbirtoklásának lehetőségével kacérkodnak. Annál is inkább, mert alig pár sornyi szöveget kell csak értelmezni, bár ezt a pár sort érdemes azért jobban kibontani, amit most meg is teszünk. 

Itt van mindjárt az egyik legkomolyabb hátráltató tényező: elbirtokláshoz az adott ingatlant 15 éven át keresztül folyamatosan sajátunkként kell birtokolni. A törvény szó szerint így fogalmaz: „elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot sajátjaként ingatlan esetében tizenöt, más dolog esetében pedig tíz éven át szakadatlanul birtokolja.” És itt minden szónak súlya van. Röviden viszont úgy foglalható össze a dolog, hogy akkor lehet egy ingatlant elbirtokolni, ha valóban abban a tudatban kezeljük azt, hogy az a mi tulajdonunkban van. 

Sajátként birtokolni 

A legnagyobb gondot általában az jelenti, hogy ezt a 15 éven keresztüli szakadatlan, saját tulajdonkénti birtoklást igazolni is kell, mégpedig jellemzően azzal, hogy 15 éven keresztül meg kell fizetni utána az adót és az egyéb terheket, például a rezsit, valamint művelni kell, gondozni és karbantartani. Ez pedig általában csak abban az esetben valósul meg, ha az elbirtokló tényleg véglegesnek tekinti a birtoklást, sajátjaként kezeli az ingatlant, tehát úgy tudja, hogy övé az ingatlan, nem pedig csak kivár, hogy a 15 év elteltével lecsapjon rá. 

Olyan esetben sem beszélhetünk elbirtoklásról, amikor valaki bérlőként, használóként, haszonélvezőként lakik egy ingatlanban, vagy használja azt, esetleg valaki megkérte rá, hogy gondozza adott ideig az ingatlant. Ezt ugyanis annak tudatában teszi, hogy van egy tulajdonosa az ingatlannak, aki viszont nem ő. Még akkor sem lehet így elbirtokolni, ha a valódi tulajdonos valami oknál fogva nem fizeti ingatlana után a terheket, pedig neki kellene. Tehát az nem elég, hogy mi fizetjük a rezsit valaki helyett egy lakás esetében, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az az ingatlan az ő tulajdonában van, és nem a miénk. 

És ez még mind nem elég: elbirtoklásra csak akkor kerül sor, ha a bejegyzett tulajdonos 15 évig nem gyakorolja az ingatlannal kapcsolatos jogait. Amennyiben ezt bármikor is megteszi ezen időszak alatt, onnantól újraindul a 15 év számítása. Tehát olyankor, amikor a valódi tulajdonos bármikor is használattal, esetleg kifogással vagy felszólítással megszakítja ezt a 15 évet, meghiúsul az elbirtoklás. 

De nézzük ezeket a lehetőségeket részletesen, hiszen a törvény meg is fogalmazza őket. Az egyik eset a kifogás vagy felszólítás, amikor valaki írásban, esetleg jegyző, bíróság útján felszólítja a használót a jogalap nélküli használat megszüntetésére. A másik pedig, amikor használja, illetve rendelkezik az ingatlannal kapcsolatban: tehát például bérbe adja, jelzáloggal megterheli, esetleg végrendelkezik róla. 

A bíróság dönt 

Amikor egy ingatlan esetében mégis eljutunk az elbirtoklás lehetőségéig, akkor a megszerzett tulajdonjog megállapítása csak bírósági eljárás révén történhet meg. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy pert kell indítani a tulajdonosokkal szemben, amelyben a kereseti kérelem maga az elbirtoklás.

A per során bizonyítania kell az elbirtokolni szándékozónak, hogy 15 éven át szakadatlanul sajátjaként birtokolta az adott ingatlant. A tulajdonjogot pedig csak a bíróság ítélete alapján lehet bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba, már amennyiben az elbirtokolni szándékozó “megnyeri” a pert. 

De nehogy birtokháborítás legyen belőle! 

Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani azoknak, akik elbirtoklással kívánnak valamilyen ingatlant megszerezni, hogy egyes esetekben nagyon megüthetik a bokájukat. Például mert a használat révén belefuthatnak egy birtokháborítási ügybe. Akkor ugyanis, ha valaki más ingatlanját használjuk, úgy hogy arra annak tulajdonosa nem adott engedélyt, akkor birtokháborítást követünk el. A birtokháborító ellen pedig birtokvédelmi vagy tulajdonvédelmi eljárás indítható. 

Vannak azonban sötétebb vetületei is az elbirtoklásnak. Például amikor valaki erőszakkal, alattomos módon vagy éppen bűncselekmény révén vesz használatba egy ingatlant. Az ilyen módon szerzett ingatlant azonban a törvény szerint nem lehet elbirtokolni. 

És van még egy érdekes rész a törvényben, ami a valóságban gyakran megvalósul: amikor valaki egy ingatlannak, például egy földterületnek csak egy részét szeretné elbirtokolni, mondjuk azért, mert annak idején nem az ingatlan-nyilvántartási térképnek megfelelően lett felállítva a kerítés, így több mint 15 éven keresztül a szomszéd földjének egy részét használta. Ilyenkor az elbirtoklás csak abban az esetben lehetséges, ha a föld megosztható, és ekkor is szükséges a bírósági eljárás. 

Látható tehát, hogy a törvény szigorúan szabályozza az elbirtoklás lehetőségét, és egyáltalán nem az a kerülő úton járható, könnyű tulajdonszerzési forma, ahogy azt sokan elképzelik. Kezeljük tehát óvatosan a kérdést, amikor felmerül a lehetősége.

Címkék: Jog, adó
8
https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/22679/pics/14484407961704632_800x600.jpg
Jog, adó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 8 db hozzászólás érkezett!
Márta 2018-08-09 18:05:01
Üdvözlöm!

22 éve lakunk a házunkban,amit a szüleim építettek, több, mint 5 éve ajándékozás jogcímen nagykorú lányunk lett a tulajdonos,én haszonélvezeti jogot kaptam. A kert nagy részét kezdettől fogva szőlőültetvény foglalja el.Ebből kifolyólag - a kiköltözésünkkor 1996. szóbelileg megengedtük apámnak, hogy továbbra is termeljen bort- azóta is folyik a szőlő és bor termelés. Az évek során több alkalommal kértük, hogy hagyja abba, szükségünk van a földünkre, valamint fejezze, hogy amikor elmegyünk otthonról ! És sokszor akkor is amikor otthon vagyunk, a barátait, ivócimborákat stb beenged az udvarunkba, a pince a házzal egybe van összeépítve vagyis oda is lejárnak! Tavaly már levelet is írtunk neki, hogy birtokháborítás amit csinálnak, de semmi nem érdekli....szeretnénk a saját tulajdonunkban egyedül lenni! Rendkívül öntörvényű, makacs ember. Kérdezem: milyen lehetőségeink vannak, tudom, hogy teljesen el fog a helyzet mérgesedni, de már nem bírjuk tovább! Köszönöm válaszát!
Válaszolok
Laci 2018-04-23 08:57:39
Segítséget szeretnék kérni: Szomszédunk szerint az 1987-ben készült kerítés kb 30 méter hosszan fél méterre benyúlva az Ő telkükön építették fel a nagyszüleink. A szomszéd azt mondja már az építés idején tudott róla csak a békesség miatt nem szólt. A viszony néhány éve megromlott, úgy érezzük nem a mi hibánkból. Földmérés nem történt, tehát ellenőrizni egyenlőre nem tudjuk az állítást. Kérdésem, hogy ez elbirtoklás vagy sem. A szomszéd ragaszkodik a kerítés áthelyezéséhez, kerítés áthelyezésnél ki kel szednünk 40 db smaragd tuját. Milyen egyéb lehetőségeink vannak. Várom kedvező válaszát. Tisztelettel: Laci
Válaszolok
Laci 2018-04-23 08:52:43
Segítséget szeretnék kérni: Szomszédunk szerint az 1987-ben készült kerítés kb 30 méter hosszan fél méterre benyúlva az Ő telkükön építették fel a nagyszüleink. A szomszéd azt mondja már az építés idején tudott róla csak a békesség miatt nem szólt. A viszony néhány éve megromlott, úgy érezzük nem a mi hibánkból. Földmérés nem történt, tehát ellenőrizni egyenlőre nem tudjuk az állítást. Kérdésem, hogy ez elbírtoklás vagy sem
Válaszolok
kinga 2018-03-26 19:45:29
Segítséget szeretnék kérni: Ma értesültem róla, hogy a szomszédom úgy adta el a telkét, hogy szerinte 10 méterrel hosszabb az enyém rovására. Már a földmérő is járt a helyszínen ( nekem nem szóltak, mástól tudom) , és kijelölte a nekik járó részt az én területemből. Annyira komolyan gondolják, hogy az övék, hogy
már a kivágott fáikat is oda dobálták. A 80-as évek végén már volt egy vita a kérdéses területtel kapcsolatban, akkor a földmérő kijelölte a határokat, én a mai napig azt veszem figyelembe. Lehetséges ekkora különbség a földmérésben? Le kell mondanom a kérdéses területről? Számít -e ilyen esetben az elbirtoklás a javamra? Bonyolítja a dolgot, hogy én a nővéremtől 2009-ben örököltem, bár korábban is, a sógorom 1990-es halála óta rendszeresen segítettem. Kihez fordulhatok? Mik az esélyeim?
Válaszolok
marika 2018-03-11 11:54:13
Érdeklődni szeretnék az ingatlanról amiben lakunk mivel 1996-ban vettük meg a termelőszövetkezettől adásvételit is aláírtuk kettő tanúval csak akkor még nem volt rávaló hogy átírassuk most akartuk kb 1 hónapja és azt mondták hogy nem lehet mivel volt már előzőleges tulajdonosa ilyen esetben mi a teendő mert mint kiderült 2006-ban kaptunk egy levelet hogy kié az ingatlan az ügyvédek nem vállalják az átíratást mert hosszú évekig tart a folyamat előre is köszönöm válaszukat .
Válaszolok
endre 2017-06-16 19:24:27
Kérdezni szeretnék.
Kb 24 éve háborítatlanul használok egy 1ha föld területet. Minden évben termeltem rajta búzát illetve kukoricát. Ahhoz, hogy termés is legyen istáló trágyát hordattam rá.
A tulajdon lapon szereplő 4 fő közül csak egyet találtam meg. A többiek valószínű meghaltak, de ez az egy ember sem ismer senkit közülük. Küldtem nekik tértivevényes levelet, amiben megírtam, hogy el akarom perelni az ingatlant. Ez az egy ember válaszolt, hogy Ő nem tart rá igényt. Szeretnék tanácsot kérni, hogy ebben az esetben mi az eljárás. Az igazolásom is meg van róla 2 tanú aláírásával, hogy mióta használom a földet
Várom váaszukat
Tisztelettel: Endre
Válaszolok
ilona 2017-06-13 08:40:20
Elbirtokolnam a lakast amiben lakom Mi a teendom?
Válaszolok
Zsuzsanna 2017-03-20 09:58:43
Hallo!
Lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem. Birtoklásnak minősül az is, ha a résztulajdonos nem lakik az ingatlanban? Mi van akkor, ha egy résztulajdonos külföldi tartozkodása miatt nem tudja a jogait gyakorolni? Lehet-e utólagosan bejegyezni az elidegenítési tilalmat?
Válaszukat előre is köszönöm
Zsuzsa
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?