Hogyan győzzük le a penészt? Páratartalom, hőmérséklet, harmatpont összefüggései

Ha valóban penészmentes lakást szeretnénk, akkor sok esetben nem elegendő pusztán szigetelni, vagy nem feltétlenül a szigetelés a megoldás. Ami igazán fontos, az a páratartalom, a hőmérséklet és a harmatpont közötti kapcsolat megértése, és ezek alapján az optimális megoldás megtalálása. El is mondjuk, miért.

Mielőtt belevágnánk bármilyen penész elleni akcióba, érdemes megérteni, hogy miért is alakul ki a lakásban bizonyos helyeken a penész, és miért éppen ott. A Balla Ingatlanirodák részéről azoknak szeretnénk most tanácsot adni, akik beköltöznek frissen megvásárolt lakásukba, majd meglepődve tapasztalják, hogy itt-ott felbukkan a falakon vagy a sarkokban a penész. Gyanúsítják az előző tulajdonost, hogy az rejtett hibaként eltitkolta előlük a lakás penészesedési hajlamát, pedig egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi tulaj életvitele mellett megjelent a penész a lakásban, különösen, ha azóta felújítások is történtek, mondjuk egy ablakcsere. Az egyenletben olyan tényezők szerepelnek, mint a páratartalom, a hőmérséklet és a harmatpont. Amíg nem értjük az összefüggést, addig nem tudunk hatékonyan cselekedni.

A penész veszélyes 

De kezdjük azzal, hogy a penész rendkívül erősen egészségkárosító hatású. Sokan nem veszik komolyan, legyintenek csak rá, hiszen általában nem okoz azonnali egészségügyi problémákat. A mikotoxinok velünk élnek nagyon sok élelmiszerben - gabonafélékben, kávéban, magokban, stb. - úgy, hogy nem is tudunk róla, hiszen a tárolás, gyártás során került még bele, nem látható, nem érezhető, és persze együtt élünk velük a lakásban, ahol gyakran rejtett helyeken bújik meg a penész, például szekrények vagy tapéta mögött, álmennyezetek, belső szigetelések takarják, stb. 

Amikor pedig megbetegszünk, egyszerűen nem kapcsoljuk össze a bajunkat a penésszel. Habár a leggyakrabban - legalábbis a lakásban lévő penész - légzőszervi megbetegedéseket, például asztmát okoz, esetleg allergiások leszünk, megtámadhatja akár a májat, a vesét is, fejfájást, émelygést, szemszárazságot okozhat, vagy fáradtak, levertek vagyunk miatta állandóan, de a baj ennél sokkal komolyabb is lehet egy gyenge immunrendszerű személy esetén. A problémákat persze nem kapcsoljuk össze a penésszel, hiszen más is okozhatja őket, azonban adott esetben nem árt utánajárni szakember segítségével, hogy vajon milyen, mennyire veszélyes penészfajta bújik meg a lakásban. 

Túl nagy a páratartalom 

Ha viszont már látjuk is a penészt, akkor egyértelmű a helyzet: tenni kell valamit! Ilyenkor sokan nyúlnak egyszerű penészölő szerekhez, majd elkezdenek belső szigetelésen gondolkodni, ha még nem lenne a falakon. Meg kell azonban érteni, hogy a penész oka elsősorban az, hogy valami oknál fogva relatíve magas a páratartalom lakásban, vagyis a lakás hőmérsékletéhez képest túl magas a páratartalom. 

De mi okozhatja a relatíve magas páratartalmat? Egyfelől az, hogy a lakásban élők számához, az ő életvitelükhöz viszonyítva túlságosan kis mértékű a légcsere. Ennek oka lehet a kevés a szellőztetés, a túl jól záródó nyílászárók. Persze biológialiag is szükséges az ember számára az óránkénti 0,5-0,7-szeres légcsereszám egy lakásban, vagyis hogy ilyen mértékben kicserélődjön óránként a lakás levegője. Habár sok esetben az utca levegője is szennyezett, a lakásban rendkívüli mértékben képesek feldúsulni a levegőben keringő káros anyagok. 

A gond az, hogy az újonnan beépített, jól záródó műanyag ablakok korában a nyílászárók mellett már alig áramlik a levegő, miközben persze szellőztetőkre - akár az ablakba építhető automata megoldásra, résszellőzőkre - a legtöbben nem gondolnak. Emellett nem is szellőztetünk megfelelően, nehogy kiszökjön a drágán előállított meleg levegő. Így viszont a pára is feldúsul. Akadnak persze speciális problémák, amikor nedvesek, vizesednek egyes falak, ilyenkor azonban első körben vízszigetelésre, és egyéb megoldásokra van szükség. 

Persze a szellőztetés vagy a régi, rosszul záródó ablakok sem feltétlenül oldják meg a problémát, legfeljebb csökkentik kialakulásának esélyét. Ugyanis a páratartalom attól még magas maradhat, sőt tovább hűtjük a lakás levegőjét a szellőztetéssel vagy az állandóan résnyire nyitott ablakokkal, így pedig megjelenik a falak egyes pontján a penész. Mégpedig ott, ahol kialakul a harmatpont alatti hőmérséklet. 

A harmatponton múlik minden 

Mint látható, a harmatpont a leglényegesebb tényező az egyenletben. A harmatpont az a hőmérséklet a lakás egy adott pontján, amelynél egy bizonyos páratartalom és hőmérséklet mellett lecsapódik az adott ponton a pára. Márpedig, ha valahol vizes lesz egy felület, ott a penészgombák is megtelepszenek, hiszen a penészgombák spórái ellen nem lehet védekezni, azok állandóan keringenek a levegőben, és ha alkalmas táptalajt találnak, akkor elszaporodnak. 

A megoldás tehát az, hogy nem tesszük lehetővé, hogy bárhol is lecsapódjon a pára. Tehát

  • vagy csökkentjük a páratartalmat,
  • vagy emeljük a lakás hőmérsékletét,
  • vagy pedig azon felületeket tesszük valamiképpen még melegebbé, melyek hőmérséklete hajlamos a harmatpont alá hűlni. 

Ezért mondjuk, hogy önmagában egy szigeteléssel nem feltétlenül oldunk meg minden problémát. Szigetelés mellett is lehet olyan magas a páratartalom, vagy ezzel együtt olyan alacsony a hőmérséklet, hogy túl hideg lesz egy ponton a fal. 

A megoldások: légáramlás, fűtés, párátlanítás, szellőztető rendszerek 

Sokan nem gondolnak rá, de olykor egyszerűen a légáramlás megváltoztatásával is megemelhető egy felület hőmérséklete olyan mértékben, hogy ott már ne csapódjon le a pára. Tehát például a bútorok mögött, bizonyos sarkokban egyszerűen nincs megfelelő légáramlás, így nem jut el oda a lakás meleg levegője. A bútorok átrendezésével sokat segíthetünk a légáramlási problémákon, ha nem túl súlyos a probléma. 

Az viszont nem szerencsés megoldás, ha belső szigeteléssel próbáljuk megoldani a helyzetet, hiszen a szigetelés alatt ezáltal még hidegebbé tesszük a falat, ami megváltoztatja az épületfizikai viszonyokat, kihűl miatta a fal, és ha nem tökéletes a kivitelezés, akkor alatta is megjelenik a penész. Ennél kevésbé kockázatos és költséges, ha valamilyen helyi fűtőeszközzel a problémás részt folyamatosan melegítjük - már ha ez megoldható. Az sem teljesen elvetendő ötlet, ha egy komolyabb páramentesítő eszközt vetünk be, és ezzel csökkentjük a megfelelő mértékben a relatív páratartalmat. 

A legjobb és persze  a legköltségesebb, amikor kiépíttetünk egy jól megtervezett szellőzőrendszert. Ma már olyan megoldások állnak a rendelkezésünkre, melyeknél a szellőztetés mértéke a páratartalom függvényében változik, azaz a ventilátorok higroszabályozásúak, ráadásul egy hővisszanyerős megoldással a drágán megtermelt meleg levegővel sem az utcát fűtjük, hiszen annak akár 95 százalékát is visszanyerhetjük. Egy ilyen szellőzőrendszert már jól kiegészíti egy megfelelő vastagságú szigetelés is. De mielőtt ebbe a beruházásba belevágnánk, azért először adjunk egy esélyt az olcsóbb megoldásoknak, az 5-10 perces teljes szellőztetésnek, a résszellőzőknek, a megfelelő légáramlásnak és a páratartalom csökkentésének.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/22432/pics/14478359696665339_800x600.jpg
Építés, felújítás,Épületenergetika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?