Hol és milyen ingatlant tudunk most vásárolni 10 millióért Budapesten? - Balla Ingatlaniroda

Nincs könnyű helyzetben az, aki most szeretne ingatlan vásárolni, és a legjobb esetben is csak 10 millió forintot tud összekaparni erre az ügyletre. Pedig nincsenek kevesen, adataink és tapasztalataink szerint a legtöbben a 7-10 millió forintos kategóriában keresgélnek. Számukra most áttekintettük, hogy Budapesten mely kerületekben érdemes próbálkozniuk, és ott milyen ingatlanokra számíthatnak. 

A Balla Ingatlanirodák adatai alapján a vevők legnagyobb része a 7-10 millió forintos értékhatárok között keres ingatlant, az azonban más kérdés, hogy ilyen összegekért kapnak-e még az igényeiknek megfelelő lakást. A számokból kiderül, hogy legnagyobb részben 50-60 négyzetméteres, kétszobás lakásokra számítanak ezért a pénzért. Ez nem is tűnik elsőre lehetetlennek, és a tipikus panel-kategóriára gondol mindenki, azonban az elmúlt hónapokban nagyon elszaladtak ebben a szegmensben az árak. A panellakások Budapesten lassan kicsúsznak már az említett ársávból, csak egy-két kerület akad, ahol mutatóba még találunk ilyet, de azok is garzon-méretűek. De akkor milyen ingatlan marad benne? 

Az észak-pesti kínálat

Ahol sok és talán olcsó panellakásra számítunk, az a IV. kerület. Azonban van egy rossz hírünk. Balla Frigyes Hunor, a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője szerint bizony 10 milliós összegért ne számítsunk errefelé panellakásra. Jellemzően csak hat-hétlakásos, osztatlan közös tulajdonban lévő társasházakban lévő, egyszobás, földszinti lakásokat tudunk vásárolni, ahol közös az udvar, és hát ezek a lakások nem is a legfrekventáltabb utcákban találhatók. 

Szintén akad panellakás bőven a XIII. kerületben is, azonban 10 millió forintunkért itt sem számíthatunk arra, hogy ilyet kapunk - jelezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodájának vezetője. Elsősorban régi téglaépítésű, egészen kisméretű, felújítandó garzonokat vehetünk annyi pénzért, például a Dózsa György úton. Ennek ellenére a szakértő tapasztalatai is azt mutatják, hogy a 10 milliós az egyik legkeresettebb kategória. Azonban ezért az összegért nagyobb méretű lakásokhoz szeretnének hozzájutni a vevők, nem pedig garzonokhoz. 

Ha egy picit kijjebb keresgélünk, mondjuk a XV. kerületben, akkor már nagyobb kínálatból válogathatunk. Balla Frigyes szerint, ha szerencsénk van, akkor kifoghatunk akár egy 35 négyzetméteres, másfél szobás panellakást, de jobbára csak osztatlan közös tulajdonú társasházakban lévő lakásokkal találkozunk a kínálatban. Emellett még olyan, egy- vagy kétszobás házrészt is találhatunk, melyek olyan társasházban találhatók, amit még nem nyilvánítottak társasházzá. Ráadásul ezek is az erősen felújítandó kategóriába tartoznak, és nem is a legfelkapottabb utcákban helyezkednek el. 

Ahogy dél felé haladunk a pesti oldalon, csak lassan javul a helyzet, hiszen akár Kőbányán, akár a XVII. kerületben nézünk körül, errefelé is csak kisméretű, 23-25 négyzetméteres garzonokat tudunk 10 millió forintért vásárolni - jelezte Kántor Istvánné a két kerülethez tartozó Balla-ingatlaniroda vezetője. 

Mi a helyzet Dél-Pesten? 

A XVIII. kerületben 10 millió forint alatti összegért csak kertes, többlakásos társasházi lakásokat találhatunk, melyek elsősorban a Lipták, Lónyay, Rendessy, Bókay telep városrészeken fordulnak elő nagyobb számban - mondta Rácz Gyula László kerületi vezető. Állapotuk általában van annyira jó, hogy akár költözhetők, de ezért az összegért nem nagyon számíthatunk felújított ingatlanokra, bár időnként ilyen is előfordul a kínálatban. 

Amikor azonban ilyen ingatlant vásárolunk, fontolóra kell venni, hogy az említett társasházakban található lakások között akadnak olyanok is, melyek önkormányzati tulajdonban vannak, ezeket szükséglakásként adják használatra, ez pedig azt jelenti, hogy a szomszédokkal sem feltétlenül lesz minden rendben. 

A 10 millió forintos vagy az alatti összegért egyébként csak a kerület és így a város határán lévő, de viszonylag fiatal Alacskai úti - újabb nevén Krepuska Géza - lakótelepen találhatunk jobb garzonokat. Egy 27 négyzetméteres, jó állapotú garzonlakáshoz itt akár már 8,9 millió forintért is hozzájuthatunk, ráadásul ez csak irányár. 8-9 millióért ugyan a Havanna lakótelepen is kaphatnánk 35-37 négyzetméteres, másfél szobás, átlagos állapotú panellakást, de a kínálat mára eléggé megcsappant, így ha megjelenik egy a piacon, akkor arra le kell csapni. 

A XVIII. kerület szomszédságában, Kispesten ugyancsak belefuthatunk egy-két 10 millió forint alatti ajánlatba, de ez vagy egy panelgarzon - igaz, 35 négyzetméteres és másfélszobás -, vagy mondjuk a kissé zajos Nagykőrösi út mellett található ingatlan. Ugyanakkor sokat ne várjunk ezek megvásárlásával sem, mert napok alatt eltűnnek a kínálatból - jelezte Lendvainé Pető Zsuzsanna a XIX. és XX. kerületi Balla-ingatlaniroda vezetője. 

Pesterzsébeten nagyon hasonló a helyzet, a legolcsóbb ajánlatokkal talán itt találkozhatunk, hiszen egészen apró, 28 négyzetméteres, egyszobás házrészekhez akár már 6 millió forintért is hozzájuthatunk, de ezek sokszor olyan utcákban találhatók ahová sokan nem szívesen költöznek be - tette hozzá a szakértő. Ugyanakkor 10 millió forintos irányáron már 72 négyzetméteres lakást is találunk a kerületben, mely egy családi ház felső szintjén lett kialakítva, de legalább külön bejárattal rendelkezik. 

Buda és a pesti belváros

A budai kerületekben természetesen még az előbb említetteknél is gyérebb a kínálat. A III. kerületben legfeljebb vizes, földszinti, sötét, vagy valami más, “nagyobb hendikeppel” rendelkező lakást foghatunk ki csak 10 millió forintos vagy az alatti összegért - fogalmazott Nagy Andrea, a Balla Ingatlanirodák kerületi szakmai vezetője. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten csak rossz állapotú házakban - melyek azért előfordulnak a régi, bel-budai részeken - lévő udvari lakásokat lehet ennyiért megszerezni, de ebből is nagyon szerény a kínálat. A garzon-panellakások ára 10 millió forintnál magasabb szinten jár a kerületben, így típuslakást nem lehet mondani.

Ha most arra számítunk, hogy majd a pesti belváros kevésbé nívós részein könnyen hozzájutunk 10 millió forintért egy lakáshoz, akkor sem lesz könnyű dolgunk. De kezdjük a IX. kerülettel, azaz Ferencvárossal. Itt a már nem annyira a belvároshoz tartozó, viszont jó nevű József Attila lakótelepen ugyan találunk 10 millióért 27 négyzetméteres panel-garzont, azonban Hart Erzsébet, a kerület Balla Ingatlanirodájának vezetője ezt túlárazottnak tartja. Nem véletlen, hogy egy ilyen lakás ezért a kínálati árért sok ideig a piacon maradhat.

Kisméretű, tehát 26-27 négyzetméteres garzonokat a város központjához közelebb, a VII. kerületi Kertész vagy a Cserhát utcában is kínálnak már 9,9 millió forintért, de a VIII. kerületben még lejjebb mennek az árak, a Diószeghy Sámuel utcában akár 6,2-6,5 millióért is hozzájuthatunk 25-26 négyzetméteres, földszinti ingatlanokhoz. A környék ugyan nem a legvonzóbb, azonban a lakás nem olyan rossz - jegyezte meg az ingatlanközvetítő. 

Hart Erzsébet azonban biztatásképpen még hozzátette, hogy kismértékben, de már növekszik a felvétek, vagyis az ingatlanközvetítőkhöz kerülő lakások száma. Ez nem csak kínálatbővülést, hanem talán némi árcsökkenést is eredményez az elkövetkező hónapokban. Annál is inkább, mivel véleménye szerint a legtöbb ingatlan most jellemzően túlárazott, még a jelenlegi körülményeket is figyelembe véve. 

Ez lenne tehát a kínálat jelenleg 10 millió forintért Budapesten. Úgyhogy, ha lehetséges - persze tudjuk, általában kényszer szüli ezeket a vételeket - érdemes kicsit jobban kinyitni, vagy megpróbálni kinyitni a pénztárcát, mert ilyen összegért valóban csak komoly kompromisszumokat elfogadva tudunk most ingatlant vásárolni Budapesten.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/22286/pics/14472276592193258_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?