Mekkora az “átírási illeték” összege vásárlásakor? - A Balla Ingatlaniroda tanácsai

Mivel az emberek életükben ritkán vásárolnak lakást, így nem tartják fejben az illeték megfizetésének aktuális szabályait. A NAV annál inkább résen van, így a legkomolyabb feladat a gyakorlatban csak annyi, hogy határidőre meg kell fizetni az adóhatóság felé a kirótt összeget. Persze nem árt felkészülni. 

Vagyis jó tudni, hogy mikor, milyen mértékű illetékkel számolhatunk ingatlan vásárlásakor, hiszen a Balla Ingatlanirodák közvetítőinek tapasztalatai szerint sokszor néhány százezer forint is komoly érvágást jelent egy-egy kicentizett lakásvásárláskor a büdzsében. 

Úgyhogy neki is futnánk az aktuális szabályok ismertetésének, melyeket egyébként az illetékekről szóló, 1990. évi XCIII. törvény III. fejezete részletez. Hangsúlyozzuk azonban az aktuális szót, hiszen a szabályok szinte folyamatosan változnak, így aki 15 éve vásárolt lakást még egész más szabályokkal találkozott, sőt azt is érhetik meglepetések, aki 5 éve vásárolt lakást utoljára. 

Alapszabályok 

Először is tisztázni szeretnénk az alapokat, mert sok esetben ezekkel kapcsolatban is akadnak félreértések. Tehát míg ingatlan eladásakor személyi jövedelemadót fizetünk, vásárláskor illetéket. Ez utóbbit teljes néven visszterhes vagyonátruházási illetéknek hívjuk. Az illeték alapja az általános szabályok szerint a megszerzett lakástulajdon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke, mértéke pedig 4 százalék, azaz amennyiben 10 millió forintos összeg szerepel az adásvételi szerződésben, akkor 400 ezer forint illetéket kell megfizetnünk az állam számára. 

Ha a lakásban résztulajdont szerzünk, akkor a tulajdoni hányadunk mértékének megfelelő illetéket kell csak megfizetni. Tehát, ha egy házaspár vásárol egy 10 milliós ingatlant, melynek egyik fele a férj, másik fele a feleség nevére kerül, akkor ők fejenként 200 ezer forintot fizetnek majd a NAV-nak. Mentességek és kedvezmények azonban akadnak, ezeket sorban ismertetjük is. 

A legfontosabb mentesség: a cserepótló vétel 

A kifejezésnek ugyan nem sok értelme van, azonban így nevezik azt az esetet, amikor eladunk egy lakást, azonban vásárolunk is egy másikat helyette, mégpedig előtte vagy utána egy éven belül. Mivel ez azért elég gyakran előfordul, így érdemes tisztában lenni vele, habár, mint azt már korábban említettük, a NAV számára ez nem fog fennakadást jelenteni, ugyanis az adásvételt intéző ügyvéd, illetve a földhivatalok révén a megfelelő dokumentumok az adóhatósághoz is eljutnak, mely automatikusan kiszabja a számított összeget, mégpedig most már elég gyorsan. 

Arra is van lehetőség, hogy ha nem is adtuk még el egyik ingatlanunkat, de már vettünk egy másikat, akkor jelezhetjük a NAV felé, hogy egy éven belül értékesíteni fogjuk azt az ingatlant, vagyis kérhetjük, hogy addig függessze fel az illetékfizetés folyamatát. Ha viszont egy éven belül nem kerül sor az eladásra, akkor viszont nem csak az illetéket kell megfizetnünk, hanem még úgynevezett pótilletéket is kivet ránk az adóhatóság. 

A lényeg azonban az, hogy a cserepótló vétel kedvezményének lehetőségével azért érdemes élni, mert ilyenkor csak a két lakás árának különbözete után kell megfizetni az illetéket, nem pedig a vételár teljes összege után. De ezt is csak akkor, ha a vásárolt lakás vételára magasabb, mint az eladott lakásé, azaz ebből következően: ha alacsonyabb összegért vásárolunk ingatlant, mint amennyiért eladtuk vagy eladjuk az előzőt, akkor nem terhel minket illetékfizetési kötelezettség. Ezt a pontot azért is hangsúlyoznánk, mert itt is változás következett be a korábbi évek gyakorlatához képest. 

Ami a cserepótló vétel számításánál még fontos lehet, és érinthet néhány ingatlanvásárlót, az az hogy ha valaki egy éven belül több lakástulajdont vásárol, illetve értékesít, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakásvásárlással szemben a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő – a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező – egyetlen értékesítést lehet figyelembe venni. 

Illetékmentesség házastársak, rokonok közötti adásvételnél 

Az illetékmentes tranzakciók körébe tartozik, amikor házastársak között történik az adásvétel, azaz mondjuk a férj értékesít a feleség számára egy ingatlant, vagy annak egy részét. De amennyiben megszűnik egy házastársi vagyonközösség, akkor az ennek során esetlegesen bekövetkező vagyonszerzés is illetékmentes. Egyenes ági rokonok esetén is hasonló a helyzet, tehát illetékmentes az ingatlanvásárlás. Arra viszont figyeljünk, hogy az élettársakat már nem illeti meg ez a mentesség! 

Illetékmentesség telekvásárlásnál 

A telekvásárlás esetén fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték sok esetben okoz gondot az embereknek. Ennek oka az, hogy a törvény szerint ugyan mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak a megszerzése, azonban ennek van egy feltétele, amiről sokan megfeledkeznek. 

Mégpedig arról, hogy csak akkor illetékmentes a vétel, ha vagyonszerző az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít. Ha ez nem történik meg, akkor meg kell fizetni az illetéket, ráadásul az adóhatóság még késedelmi pótlékot is kivet. 

Illetékmentesség újépítésű lakás vásárlásánál

Habár mostanában nem túl sok újépítésű ingatlan közül válogathatunk, azért érdemes megemlíteni, hogy amennyiben vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett ingatlant vásárolunk maximum 15 millió forintért, akkor nem kell foglalkoznunk az illetékkel, mert nincs. Ez egy olyan vevőnél, aki nem állít szembe a vétellel eladást, 600 ezer forintos megtakarítást jelent ahhoz képest, mintha ugyanennyiért használt lakást venne, úgyhogy érdemes figyelembe venni a lehetőséget.

 

Ha 15 millió forintnál drágábban veszünk újépítésű ingatlant, akkor sincs minden veszve, ugyanis amíg nem lépjük át a 30 millió forintos értékhatárt, addig a 15 milliós rész illetékmentes marad, s csak az efölötti rész után kell megfizetni az illetéket, azaz a 4 százaléknak megfelelő összeget. Abban az esetben, ha csak tulajdoni hányadot szerzünk a lakásban, akkor is a teljes ingatlan értéke számít a 15, illetve 30 milliós összegeknél. 

Illetékmentesség fiatalok számára 

Ez a kedvezmény ugyan már régóta él, az összegeknél némi változásra került sor a korábbi évekhez képest. A lényeg, hogy azon fiatal, aki még nem töltötte be a 35. életévét és ingatlant vásárol, az 50 százalékos illetékkedvezményt kap, de csak abban az esetben, ha a lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. 

További kedvezmény, hogy az adóhatóság a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának, illetve tulajdoni hányadának megszerzése esetén a vagyonszerző kérelmére – a kérelemben megjelölt időtartamra, de legfeljebb az esedékességtől számított 12 hónapra – havonként egyenlő részletekben teljesítendő pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet. Ha viszont nem teljesít rendesen a kérelmező, akkor bukja a kedvezményt, és még késedelmi pótlékot is fizetnie kell. 

Végül amit még az esetleges „trükközések” miatt érdemesnek tartunk megemlíteni, az az, hogy a NAV ugyan az ingatlan forgalmi értékét veszi figyelembe az illeték kiszabásakor, azonban ezt az értéket felül is bírálhatja. Hogy ne legyenek kétségeink a NAV a 2015-ös szabályokról szóló tájékoztatójában így fogalmaz: “az állami adóhatóság a forgalmi értéket helyszíni szemle, összehasonlító értékadatok alapján,valamint az illeték fizetésére kötelezett nyilatkozata ismeretében – szükség esetén külső szakértő bevonásával – állapítja meg.” 

Ezeken a szabályokon kívül természetesen sok más apróság van, melyek bizonyos élethelyzetekben felmerülhetnek, azonban a törvény mindenre ad megoldást. Mi azonban csak a legtipikusabb eseteket vettük sorra, mellyel a Balla Ingatlanirodák munkatársai nap mint találkoznak. Úgyhogy, ha valaki olyan speciális helyzetben lenne, mellyel kapcsolatban nem talál kapaszkodót az előbbi néhány bekezdésben, akkor bátran lapozza fel az idézett 1990. évi XCIII. törvényt, illetve a NAV aktuális évre vonatkozó tájékoztatóját, ott megoldást fog találni a problémájára.

https://ingatlan.blogstar.hu/./pages/ingatlan/contents/blog/21805/pics/14453453961600405_800x600.jpg
Ingatlanközvetítés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?