A belvárosban már nem nagyon találni kiadó lakást

2016.08.30.

Az már nem hír, hogy óriási a kereslet a bérlakások iránt, különösen az egyetemisták nyár végi rohama miatt. Ami érdekesebb, hogy sokan a belvárosban egyáltalán nem találnak lakást, de a külső kerületekben is jóval drágábban, mint két-három éve.

Nem mondható, hogy enyhült volna a helyzet a budapesti bérlakás-piacon a tavalyi év óta. A rövid távú kiadásban érdekelt tulajdonosok miatt a lakások több mint fele kiesett a belső kerületekben, a külső kerületekben pedig kúsznak fel az árak. Az egyetemisták nyár végi megjelenése szokás szerint még inkább felfelé hajtja őket.

Szeretnek-e az emberek sétálóutcába költözni? - Balla Ingatlaniroda elemzés

2016.08.23.

És ezek mennyivel drágábbak?

Egy sétálóutca alapvetően mindig csendesebb vagy legalábbis emberközelibb, mint egy átlagos, autókkal teli, nagyvárosi utca. Adódik a kérdés, hogy a budapestiek szeretnek-e sétálóutcákban lakni? És ha igen, akkor mennyivel magasabbak ezekben az utcákban az ingatlanárak?

Kitartott a lendület az ingatlanpiacon, tovább emelkedtek az árak

2016.08.02.

Ahogy tavaly, úgy az idei év elején is tovább bővült az ingatlanpiaci forgalom hazánkban, az árak pedig Budapesten már reálértéken is megközelítették a válság előtti szintet. Az ingatlanközvetítők szerint ez az időszak még az emelkedésről szólt, a fordulópont mostanában érkezett el, így 2016 végére már számítani lehet a stagnáló árakra és értékesítési volumenre. 

Erős volt a 2015-ös év a hazai ingatlanpiacon, hiszen 18 százalékkal több lakást értékesítettek, mint az azt megelőző évben, miközben az úgynevevezett tiszta áremelkedés mértéke elérte a 11 százalékot. Ennek hatására a tavaly kialakult lakóingatlan-árak országosan már csak 3,2 százalékkal maradtak el a 2008-as, azaz a válság előtti utolsó év árszintjétől. Persze, ha reálértéken számolunk - azaz a fogyasztói árindexet is figyelembe vesszük -, akkor országos szinten az elmaradás még mindig 20,5 százalékos, Budapesten viszont már csak néhány százalék. 

Újra eljött a panelek fénykora - Balla Ingatlaniroda elemzés

2016.07.26.

Újra eljött a panelek fénykora - de valójában mennyire szerettük meg őket?

Az elmúlt egy-két évben azt láthattuk, hogy óriási kereslet alakul ki a panellakások iránt, ami végül jelentős - minden más szegmenst meghaladó - áremelkedéshez vezetett. Megkedvelték a paneleket az emberek a relatíve magas rezsiköltségek ellenére, esetleg beértek már a felújítások, vagy egyszerűen csak a kényszer hajtja a vásárlókat a lakótelepekre? Megkérdeztük az ingatlanközvetítőket.

Átlagos a nyár, de forró lesz az ősz az ingatlanpiacon

2016.07.19.

Kicsit mérsékeltebb most a kereslet az ingatlanpiacon, mint az év elején volt, a visszaesés azonban már májustól érezhető, a meleg csak rátett egy lapáttal. Július végén érkeznek azonban az egyetemisták, majd következik egy ingatlanpiaci szempontból forró ősz, ahol az eddigi keresleti piac akár kínálativá is válhat, magával hozva az árak csökkenését.

Csökkenhetnek az árak a XIII. kerületben

Az elmúlt hónapokban, sőt években a budapesti ingatlanárak hihetetlenül elszálltak. Nem kivétel ez alól a XIII. kerület sem, azonban az utóbbi időben mintha fény gyúlt volna az alagút végén. Az épülő új lakások talán enyhülést hozhatnak az árak tekintetében, szerencsés esetben akár már az idei évben. A Balla Ingatlaniroda segítségével körbenézünk a kerületben.

 

Már nem lehet a korábbi, eszement árakon eladni - zuglói ingatlanpiaci körkép

2016.03.30.

Az elmúlt másfél év az áremelkedés és a növekvő kereslet jegyében telt a zuglói ingatlanpiacon, de jelenleg már a stagnálás jellemző. Az elkövetkező időszakban a CSOK miatt végre bővülésnek induló újlakás-kínálat foghatja vissza a használt lakások piacot. De hol járnak most az árak a használt lakások, illetve a kiadó ingatlanok piacán? És mit hoz a jövő?

Leginkább úgy lehetne jellemezni az elmúlt néhány hónapban bekövetkezett változásokat a zuglói ingatlanpiacon, hogy az árak sem nem csökkentek, sem nem emelkedtek - mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Stagnálás volt jellemző, de az elmúlt év második felére kialakult magas szinteken. A CSOK hatása egyelőre nem érezhető, nincs jelentősebb hatása, az új lakások piacra kerülése hozhat változást nem is olyan sokára.


Eszement árak

A kereslet továbbra is erős a XIV. kerületben, de ez már másfél éve megszokott. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra az egyébként szembetűnő változásra, miszerint a vevők most már “nem mindenáron” kívánnak vásárolni. Egyre inkább érezhető, hogy elkezdtek gondolkodni a vevők, és különösen annak fényében valószínűsíthető egyfajta kivárás kialakulása, hogy az év második felében beindulhat az újépítésű lakások piaca is. Természetesen egy jó árú ingatlant most is az átlagosnál gyorsabban lehet értékesíteni - jegyezte meg Sebestyén Tamás.

A kínálat az utóbbi hónapokban a magasabb árak ellenére sem igazán bővült, viszont az jellemző, hogy sokszor olyan “eszement” árakon próbálnak piacra lépni egyes tulajdonosok a lakásaikkal, ami már a “vicc” kategóriát súrolja. Azt lehet néha érezni, hogy mintha sok eladó egyetlen ingatlaneladáson akarna meggazdagodni - fogalmazott az ingatlanközvetítő. Ők jellemzően mondanak egy összeget hirdetési árként, melyet ha átszámolunk négyzetméterárra, akkor 600-700 ezres összegek jönnek ki, ami nyilvánvalóan irreális. Ezeket az árelképzeléseket sokszor egy családtag, ismerős vagy szomszéd ingatlaneladása után kalkulálják ki tévesen a tulajdonosok.

Kedvelt méretek és elosztások

Most leginkább az 50-70 négyzetméteres lakásokat keresik a vevők, főleg ha nem csak két szoba, hanem három lakóhelyiség található bennük. Utóbbiak kifejezetten előnyt élveznek az eladás során, hiszen ezekből mindig kisebb volt a kínálat, így az áruk is magasabb. Azért is a nagyobb, illetve kétszobás lakások felé húznak a vevők, mert a 30-40 négyzetméter közötti garzonlakások ára fajlagosan magas, így jobban megéri nekik a kétszobások kínálatában keresgélni. Akár panel, akár téglalakás, ilyen adottságokkal az átlagnál előbb elviszik a piacról - jegyezte meg a Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy bár a 2-3 szobás lakások a legkeresettebb kategóriába tartoznak, ezeknél is időnként olyan ár-elképzelésekkel állnak elő a tulajdonosaik, amit a vevők már nem hajlandóak elfogadni.

Négyzetmétert tekintve ma Zuglóban 320-420 ezer forint között alakulnak reálisan az árak, ennél sokkal olcsóbban nem is nagyon lehet most itt lakást venni, illetve drágábban eladni. A minimumár mintegy 250 ezer forintra tehető, a maximumot viszont azok az 5-6 éves építésű ingatlanok képviselik a kerületben, melyek a kis lakásszámú társasházakban találhatók. Ezeknél 40-45 millió forint a felső küszöb, e fölött már nagyon egyedinek kell lennie az ingatlannak, hogy valaki érdeklődjön utána. Nagy forgalom azonban ebben a kategóriában nincs - tette hozzá.

Felkapott környékek

És hogy hol szeretnének lakni a Zuglóban most lakást vásárlók? Ha a lakótelepeket tekintjük, akkor még mindig az Adria-sétány a nagy kedvenc, de ez mindig is kiemelt terület volt. Itt nem is paneláron, hanem téglaáron mozognak a lakótelepi lakások.

A téglalakásokat tekintve a Herminamező emelhető ki, mely mindig is a kerület ékköve volt, de annak is inkább a villanegyed-része. Itt viszont túl sok eladó lakást nem találhatunk, különösen nem a klasszikus, és egyébként olyannyira vonzó villalakásokból. Inkább csak a köztük megbújó társasházi lakások közül válogathatunk, de ezek ára is 400 ezer forint környékén mozog most négyzetméterenként.

Magához térő bérleti piac

Sebestyén Tamás arra is kitért, hogy a korábban a bérlakáspiacon jellemző drasztikus áremelkedés mára mintha enyhén csillapodott volna. Ennek oka, hogy kialakult egy olyan árszint, ami felett már gyakorlatilag értéktelenné válik az adott bérlakás, hiszen nem lehet kiadni. Jellemző mostanában, hogy számos olyan bérlakás kerül most ki a piacra, ami erősen felújításra szorulna, de ezekért olyan árakat akarnak kérni a tulajdonosaik, amennyiért a jobb állapotú lakásokat adják ki. Pedig ezeknél a lakásoknál nemhogy a nyílászárók nincsenek kicserélve, hanem olykor még akár ki sincsenek festve, régiek a szaniterek, régi bútorokkal vannak telezsúfolva.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem felújított, lepusztult lakótelepi lakásokat próbálnak kiadni 100 ezer forint feletti havi bérleti díjért. Pedig egy ilyen árhoz már olyan felszereltségi szintet, minőségi színvonalat kell képviselnie a lakásnak, amire azt mondhatjuk, hogy makulátlan. Erre abból is lehet következtetni, hogy a jelentkezők többsége válogat, vagy akár erős nem tetszését is kinyilvánítja az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint.

Az a buborék, ami kialakult a bérlakáspiacon, már nem olyan méretű, mint pár hónapja. Ez azt jelenti, hogy egy másfél-kétszobás panel vagy csúsztatott zsalus lakás 90-100 ezer forint közötti áron adható ki most Zuglóban, míg volt olyan időszak, amikor 120-150 ezer forint közé is felkúszott az áruk. A nagyobb lakások természetesen ennél drágábban is bérlőre találnak.Egy kis megtorpanás jöhet

Végül arra hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, hogy az újépítésű piac alakulása határozhatja meg a folyamatokat az év második felében. Néhány projekt már el is indult, és pár hónap múlva várható, hogy egy nagyobb dózis kerül ki újépítésű lakásból a piacra. Emiatt a lakótelepi lakások tulajdonosai egy kis megtorpanásra, némileg csökkenő érdeklődésre készülhetnek az év második felében.

Tényleg felhajtotta a CSOK a lakásárakat? Mit mondanak az ingatlanközvetítők?

2016.03.22.

Az elmúlt hónapok a CSOK-ról szóltak az ingatlanpiacon, egymást érik a hírek a tudnivalókról, a hatalmas érdeklődésről és az újra növekedésnek indult lakásárakról. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői szerint azonban a valóság egy kicsit más képet mutat.

Jelentős érdeklődés mutatkozik a 10+10 milliós CSOK-nak elnevezett, tavaly év végén beharangozott támogatás iránt, mely nem mellékesen a használt lakásokra felvehető összegeknél is változásokat hozott, illetve enyhített a feltételeken. A bankok beszámolói szerint a CSOK-ot igénybe vevők csak egy töredéke él az új lakásokra elérhető 10+10 milliós támogatás lehetőségével, aminek valószínűleg egyik jelentős oka a szűk újlakás-kínálat lehet. A legtöbben a használt lakásokra igénybe vehető, lényegesen kisebb mértékű támogatást veszik csak igénybe. A kérdés az, hogy van-e ennek - a támogatás révén esetleg növekvő forgalomnak - árfelhajtó hatása az ingatlanpiacon, a használt lakások szegmensében?

Minden, amit tudni kell a 10+10 milliós CSOK-ról - Balla Ingatlaniroda elemzése

2016 januárjától él az új CSOK, ami január közepe óta sok bankban már elérhető és rendkívül nagy az érdeklődés iránta. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői is rengeteg kérdést kapnak a témával kapcsolatban. Ezért összefoglaltuk a legalapvetőbb tudnivalókat, szabályokat a támogatásról.

Az újépítésű lakások iránti érdeklődés jelentős növekedését, valamint az ingatlanárak növekedését eredményezték az elmúlt hetekben-hónapokban a már karácsony előtt bejelentett Családok Otthonteremtési Kedvezményének új szabályai. Januárban mi is foglalkoztunk a témával, azóta viszont többször módosítottak a szabályokon, ezért leporoltuk és aktualizáltuk a tudnivalókat.

10 milliós támogatás + 10 milliós kedvező hitel

Amire a karácsonyt megelőző napokban mindenki felkapta a fejét, azok az elhangzó számok voltak: vagyis, hogy az állam 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kínál azoknak a három- vagy többgyermekes családoknak, akik újépítésű ingatlant vesznek, építtetnek. Ráadásul ezt az összeget még egy kedvező feltételű, 10 milliós hitellel is megtoldja, amennyiben ezt valaki igényli a támogatás mellé. A hitel kamata 3 százalékban fixált, 25 éves a futamideje, kamaperiódusát pedig 5 évre rögzítik, de az állam ezen 5 év után is garantálja a 3 százalékpontos kamatelőnyt. Korábban 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra nem lehetett igénybe venni a hitelt, ma már azonban nem él ez a korlát.

A 10 milliós támogatás csak a három vagy ennél több gyermeket vállaló családoknak jár. Akik csak két gyereket vállalnak, azok a korábbi, legfeljebb 2,6 milliós összeget kaphatják támogatásként, míg az egy gyermeket vállalók 600 ezret. Jó hír azoknak, akik korábban már részesültek lakásépítési, otthonteremtési támogatásban, hogy új lakásra igényelt támogatás esetén megkaphatják a korábbi támogatás és az új támogatási összeg közötti különbözetet. Ez a 10 milliós, illetve a kisebb mértékű támogatások esetén is érvényes. 

Ennek fejében az állam javára 10 évre szóló jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlanra, és további feltétel, hogy 10 évig a szülőknek és a gyerekeknek is életvitelszerűen benne kell lakniuk. Kivételek azonban akadnak, így az, ha a gyereknek tanulmányai miatt költöznie kell, tartósan egészségügyi intézménybe kerül valaki a családból, esetleg más településen vállal munkát (de legfeljebb csak 5 évig), vagy szabadságvesztés büntetését tölti, illetve ha a nagykorú vagy nagykorúvá váló gyerek már költözik.

Az ingatlanra vonatkozó szabályok

Az újépítésű ingatlan nem lehet akármilyen a méretét tekintve: lakás esetében minimum 60 négyzetméteresnek, háznál viszont legalább 90 négyzetméteresnek kell lennie azoknál, akik három gyermeket nevelnek. Azoknak, akik egy gyermeket nevelnek, legalább 40 négyzetméteres lakásba vagy 70 négyzetméteres házba, a kétgyermekeseknek minimum 50 négyzetméteres lakásba vagy 80 négyzetméteres házba kell költözniük, ha támogatást szeretnének. Fontos, hogy lakóingatlanra vehető csak igénybe a 10 milliós támogatás. A CSOK tavalyi verziójánál alkalmazott energiatakarékossági és négyzetméterkorlátokat kivették a rendeletből.

Új építésű ingatlannak egyébként 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező lakóingatlan számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, de nem volt még tulajdonosa, vállalkozótól vagy pénzintézettől kerül megvásárlásra, vagy pedig annak leendő tulajdonosa magának építteti. A CSOK természetesen igénybe vehető olyan lakásokra is, melyek tulajdonjogát az elkészültüket megelőzően ruházzák át. Itt is feltétel azonban, hogy a lakás építési engedélye 2008. július 1-je után legyen kiadva, illetve 2016. január 1-je utáni építésnél már csak egyszerű bejelentés szükséges.

Az ingatlannak az általános építési szabályoknak meg kell felelnie, azonban nem kell sem komfortosnak, sem összkomfortosnak lennie. Korábban feltétel volt a teljes közművesítettség, ez azonban már nem az, így fúrt kút esetén is kérhető a támogatás, sőt szennyvízcsatorna megléte sem szükséges, megfelelnek más, szabályszerű szennyvíztárolási és -tisztítási megoldások is. Ráadásul most már akár tanyabesorolású külterületen is igényelhető a CSOK. Az elvárás mindössze annyi, hogy legyen benne egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószoba, konyha, fürdőszoba és vécé, valamint, hogy közműves legyen a villamosenergia-szolgáltatás.

Ami fontos, hogy az emeletráépítés, tetőtérbeépítés is új ingatlan építésének számít és jár utána a 10 milliós támogatás, de csak abban az esetben, ha ennek révén nem egy, hanem 2 új, önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jön létre, mely a fentebb felsorolt követelményeknek is megfelel. Vagyis a jogalkotók nem igazán támogatják annak lehetőségét, hogy a szülői ház tetőterébe költözzenek a fiatalok, hiszen a támogatás a nagy, többlakásos emeletráépítésekre, illetve beépítésekre lett szabva.

Amennyiben valaki nem céggel, hanem magánépítkezőként építi a házát, akkor a teljes áfatartalmat visszaigényelheti 5 millió forintig, de legfeljebb 150 négyzetméteres lakás, illetve 300 négyzetméteres ház esetén, egyetlen alkalommal, legkésőbb 2019 év végéig. Az ingatlan egyébként 10 évig nem adható el, az igénylőnek és családjának ott kell laknia, másnak viszont nem átadható, oda más személy nem fogadható be. 

Ami még fontos, hogy a támogatás az adásvételi szerződés aláírásától számított 120. napig igényelhető, míg építkezés esetében még a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni. Ezen határidők elmulasztása esetén már nem vehető igénybe. 

Amennyiben el kívánjuk adni a CSOK-kal vásárolt lakást, akkor a támogatás másik lakásra is átvihető, csak a támogatás összegét egy kincstári letéti számlára be kell fizetni. Ilyenkor visszafizetési kötelezettségünket építési szándék esetén 3 évre, vásárlási szándéknál 1 évre felfüggesztik. A támogatást használt lakásra azonban csak 5 év eltelte után lehet átvinni. 

Végül, azt se felejtsük el, hogy a lakóingatlannak érvényes lakásbiztosítással kell rendelkeznie.


Személyi feltételek

Nemcsak az ingatlannal kapcsolatban támasztottak feltételeket, hanem azokkal szemben is, akik a támogatást felvennék. Ezekből a szabályokból sincs kevés. Az egyik legfontosabb, hogy

- az is igényelheti a támogatást, akinek még egyáltalán nincs gyereke, viszont az igénylés időpontjában házas és 10 éven belül tervezi a három gyermek vállalását. Ugyanez a 10 év érvényes egy vagy két gyerek előre vállalása esetén is. Örökbefogadásnál az idő két évvel kitolódik, illetve ha csak teherbeesés történik meg 10 éven belül, akkor a határidő a gyerek születéséig tolódik ki.

- Ha nem lenne házas a két igénylő, akkor legalább egy gyermeküknek kell lennie, és 8 év áll rendelkezésükre további két gyerek vállalására, míg egy kétgyermekes családnak 4 év, hogy megszülessen a harmadik.

- Ha a három gyerek nem születne meg a megadott határidőig, akkor 60 napon belül vissza kell fizetni a támogatást az állam számára, mégpedig a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten. Nincsenek viszont büntetőkamatok akkor, ha az érintett részt vett legalább öt alkalommal valamilyen tb-támogatott vagy magán meddőségkezelési programban, illetve bizonyítani tudja, hogy egészségügyi okok miatt nem tud ilyenen részt venni.

- A korábbi CSOK-hoz képest a korral kapcsolatos feltételen enyhítettek: előre vállalt gyermekek esetében elegendő, ha a házaspárnak csak egyik tagja 40 évnél fiatalabb. Sőt, ha már megvan a három gyerek, akkor nincs korhatár a támogatás igénybevételéhez.

- Gyermeknek alapvetően a 20 évesnél fiatalabb és a 24. terhességi hetet betöltött, vér szerinti gyermekek számítanak.

- Természetesen más eltartott, örökbefogadott vagy gondozásba vett gyerek esetén (ha még nem töltötte be a 20. évet) is igénybe lehet venni a támogatást, de utóbbinál vállalni kell, hogy még legalább három évig nevelik.

- Ráadásul az olyan 25 évnél fiatalabbak is gyermeknek számítanak, akik valamely oktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak, illetve azok a 20 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességűek, akiknél ez az állapot legalább egy évig így is marad.

- A 10 milliós lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek jelenleg is van ingatlanjuk. Utóbbi esetében persze feltétel, hogy az új ingatlanba kell költözni, valamint, ha eladásra került a régi 5 éven belül, akkor annak vételárát bele kell forgatni az újba.

- Igényelhetik a 10 milliós összeget azok is, akik korábban már vettek fel szocpolt, de csak a korábbi támogatási összeg és a 10 millió forint különbözetét kapják meg.

- Az igénylőnek az igénylés előtti 180 napban rendelkeznie kell munkaviszonnyal, ami akár külföldi munkaviszony is lehet.

- Emellett a 10 milliós támogatáshoz 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell mutatnia, ami lehet külföldi igazolás is. A kisebb támogatásoknál viszont elegendő a 180 napos jogviszony. Megszakításuk mindkét esetben legfeljebb 30 napig tarthat folyamatosan.

- A legutóbbi módosítások után már KHR-listán lévő személyek is igényelhetik a 10 millió forintos támogatást, igaz a 10 millió forintos hitelt nem fogják megkapni a banktól.

- Közmunkások nem élhetnek az új lakásokra érvényes támogatással, ők csak használt lakás vásárlása esetén kaphatnak segítséget az államtól.

Gond akkor van, ha válik a házaspár és el kell adniuk a támogatással vett lakást, ugyanis akkor vissza kell fizetniük a támogatást. Mentesülni lehet a visszafizetés alól, ha az egyik fél megtartja az ingatlan azáltal, hogy kivásárolja a másikat.

Vannak olyan különös méltánylást érdemlő helyzetek, amikor a kormányhivatal dönt el, hogy 5 éves halasztás után elengedi-e - részben vagy teljesen - a fizetési kötelezettséget. Ilyen eset az

- ha a házaspár egyik tagja meghal
- ha a gyermek vagy gyermekek születését megváltozott munkaképességűvé válás hiúsítja meg,
- a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik,
- ha az első gyerek súlyos fogyatékossággal születne.

A használt lakásokra is marad a támogatás

Persze, aki használt ingatlanba költözne, annak is jár támogatás, a tavalyinál bizonyos esetekben kicsit magasabb összeggel. Februárban megszabadították a támogatást a különböző négyzetméterár-maximumoktól is, viszont a méretre vonatkozó korlátok ugyanazok, mint az új lakások esetben. Ezeken túl már csak két korlátja van a támogatás igénybevételének használt lakások esetében: a 35 millió forintos értékhatár, mely országosan érvényes, illetve hogy az ingatlan vételára a hitelintézet által megállapított forgalmi értéknél legfeljebb csak 20 százalékkal lehet magasabb.

Ha mindez rendben, akkor használt lakások vásárlásánál egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1 millió 430 ezer, három gyermek esetében 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyermek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint lenne a vissza nem térítendő támogatás összege. 

Jó tudni azonban, hogy használt lakásra nem vállalható előre 3 gyerek, valamint, hogy használat lakás vásárlása esetén - ellentétben az új lakás vásárlásával vagy építésével - nem lehet az igénylőnek másik lakástulajdona, illetve legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada lehet másik lakásban, kivéve, ha haszonélvezeti jog terheli a lakást. A kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdon eladási árát pedig a vételár kiegyenlítésére kell használni. 

Ingatlan ajándékozása: hogyan zajlik, mennyi az illeték? - Balla Ingatlaniroda elemzés

2016.03.01.

Jó pár éve már, hogy illetékmentessé vált az egyenes ági rokonok, illetve a házastársak között lakóingatlanok ajándékozása, amivel most már a legtöbben tisztában vannak, és ki is használják a lehetőséget. Ennek ellenére akadnak olyan kérdések az ajándékozás, illetve annak illetéke körül, melyek a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőinek tapasztalatai szerint rendkívül gyakran felmerülnek, és magyarázatot igényelnek. 

Vélhetően azt nem kell különösebben részletezni, hogy mit is nevezünk ajándékozásnak. Röviden az ajándékozás azt jelenti, hogy az ajándékozó a dolgot, esetünkben a lakóingatlant az ajándékozott részére ingyenesen átruházza. Ennél fontosabb azonban, hogy ingatlan esetében az ajándékozási szerződést minden esetben írásba kell foglalni, azaz szerződést kell írni róla - mégpedig ügyvédi ellenjegyzéssel -, és az ajándékozó a tulajdonjog átruházásán felül köteles a dolog birtokának átruházására is. 

Címkék: Jog, adó