Egyre többen csalódnak a rövid távú lakáskiadásban - Balla Ingatlaniroda elemzés

2016.11.15.

A világ számos városában okozott problémát a rövid távú lakáskiadás, vagyis az airbnb-zés. Fel is lépnek ellene, hiszen konkurenciát jelent a szállodaiparnak, de legfőképpen: csökkenti a hosszú távra bérbe vehető lakások számát, és így emeli a bérleti díjakat. Budapesten is ez a helyzet. Úgy néz ki azonban, hogy sokak számára már elérkezett a kiábrándulás pillanata.

“Lufiárak” alakultak ki a Bel-Budai ingatlanpiacon - Balla Ingatlaniroa elemzés

2016.11.08.

Úgy néz ki, hogy nem teljesen helytállóak azok a híresztelések, miszerint továbbra is emelkednek az ingatlanárak Budapesten. Ez ma már inkább csak a hirdetési árakra igaz. Bel-Budán a kereslet szűkülése figyelhető meg, és a valós értékesítési árak ereszkedésére számíthatunk.

Ellentétben a médiában mostanában gyakran elhangzó nyilatkozatokkal, az idén a kereslet már stagnál, sőt kismértékben talán csökkent is az ingatlanpiacon, legalábbis ami Bel-Budát illeti. Nagyon válogatósak lettek a vevők, az árak úgymond “felfújt, lufiárak”, egyre nagyobb mértékű ismét az alku, és csak az igazán keresett, jó lakásokat veszik meg az érdeklődők a meghirdetett árakon. Utóbbiak azonban a kínálatnak mindössze egy-két százalékát teszik ki.

Befékeztek az árak az ingatlanpiacon - Balla Ingatlaniroda elemzése

2016.11.02.

Úgy tűnik, megáll az ingatlanárak növekedése a hazai ingatlanpiacon. Habár a statisztikai adatok egyelőre még csak a II. negyedévnél járnak, már ezekből is jól látszik a lassuló növekedési ütem. A szakértők szerint azóta további mérséklődés következett be, olyannyira, hogy most már csak stagnáló árakról beszélhetünk.

Míg az I. negyedévben még 5,1 százalékkal tudtak emelkedni a használt lakóingatlanok árai hazánkban, a második negyedévben ez a mérték jelentősen, 0,7 százalékra mérséklődött. Ha pedig a ténylegesen eladott lakások árait vizsgáljuk, akkor 2,3 százalékos árcsökkenésre került sor 2015-höz képest a KSH adatai szerint. Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője is úgy látja, hogy nincs már további tere az áremelkedésnek.

Megközelítették a panelárak a téglalakásokét - a IV. és XV. kerület ingatlanpiaca

2016.10.25.
A panellakások iránt még mindig óriási a kereslet Észak-Pest, azaz a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán. Áraik már egészen közel járnak a téglalakások négyzetméteráraihoz. Az elmúlt két év emelkedése után azonban stabilizálódni látszanak.

Lényegi változás nem következett be az elmúlt fél év során a IV. és a XV. kerületek ingatlanpiacán. A kereslet erős, de már nem nőtt tovább az elmúlt néhány hónapban. Ugyanez jellemző egyébként az árakra is, vagyis számottevő mértékű áremelkedés nem tapasztalható, akár a panellakásokat, akár a téglalakásokat tekintjük. Véleménye szerint az ingatlanárak az év elejére érték el a csúcsot, ahonnan már legfeljebb minimális mértékben növekedhetnek tovább. Kérdés, hogy meddig.

Külföldön nagyot estek az ingatlanközvetítői jutalékok - nálunk mi a helyzet?

2016.10.18.

Az elmúlt 13 év során világszerte jelentős mértékben estek az ingatlanközvetítői jutalékok. Nálunk ez egyelőre nem igazán látszik, de a szakértők szerint hazánkban is a csökkenés irányába mutatnak a tendenciák. Van persze, aki már itt is az európai átlagnak megfelelő díjért nyújt ingatlanközvetítő szolgáltatást.

Összességében az ingatlanközvetítői díjak csökkenése volt jellemző az elmúlt több mint egy évtized során a világban. A Natalya Delcoure és Norm Miller által készített tanulmány megállapítása szerint 2002 és 2015 között az általuk megvizsgált 32 országból 17 esetében ereszkedtek az közvetítői jutalékok, mégpedig 34 százalékkal, míg 12 országban változatlanok maradtak.

Az észak-európai országok járnak az élen

Óvatosak a vevők az újépítésű lakásokkal  - a XI. és XXII. kerület ingatlanpiaca

2016.10.11.

Dél-Buda, azaz a XI. és XXII. kerület ingatlanpiacán ahogy eddig is, úgy most is a panel a sláger. Elkezdtek viszont csordogálni a piacra az újépítésű, lakóparkokban található ingatlanok.

Az újépítésű ingatlanok megjelenésének érzékelhető hatása majd csak a jövő évben, annak is talán csak a második felében lehet a hazai ingatlanpiacra. Az azonban még erősen kérdéses, hogy mennyire lesz erőteljes ez a hatás. Főként, hogy ott a leginkább még mindig a 20 millió alatti paneleket viszik, ami egy másik árkategória, és egy másik vásárlóközönség célpontja.

Körkép Dunakeszi ingatlanpiacáról - Balla Ingatlaniroda elemzés

2016.10.04.

Elszálltak az újépítésűek árai, de nem épülnek új lakások

Jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt időszak ingatlanpiaci fellendülése során az árak Dunakeszin. Ez az áremelkedés azonban két-három hónapja megállt. Furcsa helyzetet teremt, hogy bár igény lenne rá, újépítésű lakások nem épülhetnek a településen. Ennek persze megvan az oka.Dunakeszin jóval nagyobb az érdeklődés a használt ingatlanok, mint az újépítésűek iránt. Míg a használt, de jó állapotú ingatlanok iránt fokozott a kereslet, addig az újépítésűek iránt kifejezetten csökkent az elmúlt időszakban. Ennek okát elsődlegesen a megemelkedett árakban látja. Ami pedig alapvetően az irreálisan magasra kúszó telekáraknak az eredménye, hiszen maguk után vonják az újépítésű ingatlanok drágulását is.

Áremelkedés után

Nem kismértékű áremelkedésen vannak túl a használt ingatlanok sem, hiszen az elmúlt nagyjából két év ingatlanpiaci fellendülése során átlagosan mintegy 40 százalékkal kúsztak felfelé. A legnagyobb drágulással az újszerű, valamint a bontásra ítélt, de nagyobb telken fekvő ingatlanok esetében találkoztak a szakemberek. Az áremelkedés azonban két-három hónapja már megállt.

Jelenleg az árak stabilnak mondhatók, és nem is várható a közeljövőben további emelkedés. Hogy ezek a stabil árak mit jelentenek? Dunakeszin egy átlagos családi házat mintegy 40-45 millió forintért vásárolhatunk meg, de egy ikerház is 40 millió forintba kerül, míg egy sorház ára 35 millió forint környékén mozog átlagosan. Lakásokhoz természetesen - azok méreténél is fogva - olcsóbban hozzájuthatunk: egy 62 négyzetméteres, átlagos téglaépítésű lakásért 25 millió forintot fizetnek ki a vevők. Ezek az árak azonban hangsúlyozottan átlagárak. Egy-egy ingatlan eladási ára nagymértékben függ annak elhelyezkedésétől. Ezáltal például a lakások négyzetméterára elég tág határok között, 250-450 ezer forintos sávban mozog a településen.

Ami a telkek piacát illeti, beépítetlen telkeket jelenleg csak a Malomárok lakóparkban találhatnak az érdeklődők. Ez a rész azonban nem igazán kedvelt a vevők körében a rajta keresztülhúzódó nagyfeszültségű vezeték miatt. Ez jelentkezik az árakban is: az átlagos négyzetméterárak 20-25 ezer forint körül alakulnak. Ugyanakkor például egy kertvárosi részen, bontandó ház esetében 35 ezer forint környékén mozog a telekár. Amihez ráadásul még hozzájön a bontás költsége is.

Dunakeszin jelenleg mindenfajta, nem túlárazott ingatlan értékesíthető. Kivételt egyedül a nagy alapterületű, többgenerációs, korszerűtlen házak jelentenek. Ezeket csak építési telekként hajlandóak megvásárolni az emberek, ami tükröződik az árakban is.

Sokat a hirdetésekben látható kínálati árakból egyébként nem alkudhatunk, legfeljebb 5-10 százalékos árengedmény érhető el egy-egy tranzakció során. Újépítésű ingatlanoknál még ennyit sem lehet alkudni, gyakorlatilag jelképes árengedményhez juthatunk csak. De az újépítésű ingatlanok esetében egyébként is érdekesen alakul a helyzet Dunakeszin.

Nem épülnek lakások, csak házak

A településen ugyanis jelenleg nem épülnek újépítésű lakások, és a közeljövőben sem várható jelentősebb számú lakásépítés, mivel nincsenek társasház építésére alkalmas telkek. Ennek oka a helyi előírásokban keresendő. Építésbe vonható területek ugyan még lennének, viszont az infrastruktúra már nem bírja el a további növekedést, annak ellenére, hogy az önkormányzat persze mindent próbál megtenni a hiányosságok pótlása érdekében.

Az önkormányzat ezért nem enged újabb területeket építés alá bevonni, és a lebontott házak helyére is legfeljebb egy-egy ikerház húzható fel. Ennek következtében tehát nem épülhetnek sem lakások, sem sorházak Dunakeszin, csak családi vagy ikerházak. Előbbiek esetében tehát árakról sem beszélhetünk. Az újépítésű családi házak ára átlagosan 60 millió forint környékén alakul, míg az újépítésű ikerházaké eléri az 50 millió forintot.

Dunakeszi kedvelt, de azon belül is vannak felkapott részek

Dunakeszi mindig is kedvelt volt a vásárlók körében Budapest közelsége, valamint jó közlekedési adottságai miatt. És persze azért, mert az árak jóval a fővárosi szint alatt maradtak. Ezért a szakértő nem is látja az elvándorlás jeleit, vagy hogy csökkenne ezen agglomerációs terület vonzereje az ingatlanvásárlók szemében.

Mind a tömegközlekedés, mind pedig az autós közlekedés sokkal jobb, mint más agglomerációs települések esetében, vagyis véleménye szerint innen gyorsabb a Budapestre való bejutás. Ugyanakkor, mivel jelentősen megnőtt az elmúlt években a lakosság száma, ezért a reggeli és a késő délutáni csúcsforgalom idején már tapasztalható a lassulás a közlekedésben. Ettől függetlenül a busz és a vonat mintegy 25 perc alatt beér a fővárosba, míg autóval 15 perc alatt ott lehetünk.

A jól megoldott tömegközlekedés egyébként az egyik oka annak, hogy Dunakeszin belül kedvelik a vásárlók a Tóvárost vagy a Toldi-Dombliget lakóparkot. Sikerükhöz a jó közlekedésen túl persze hozzájárul az új kialakítású, rendezett környezet is. Ez jellemző a településen a többi lakóparkra is, és ezért is kedvelik őket jobban az emberek. Emellett természetesen még a Duna közelében fekvő ingatlanok felkapottak az ingatlanvásárlók körében, a továbbiakban az árak emelkedése már nem várható, ugyanakkor a piac kismértékű élénkülésére azért számítanak.

Az ingatlanfejlesztők már félnek a CSOK-osoktól - Balla Ingatlaniroda elemzés

2016.09.28.

A lelkesedés óriási volt, egyelőre mégsem tűnik igazi sikertörténetnek a CSOK. Az ingatlanközvetítő szakemberek szerint a legnagyobb gond az, hogy a várakozásokhoz képest lassan zajlik a támogatás odaítélése és kifizetése, ami miatt viszont a kivitelezők kerülnek rendkívül nehéz helyzetbe.

Hol és mennyiért szeretnénk újépítésű lakást vásárolni? Kiderült.

2016.09.20.

Most, hogy az idei évben ismét beindultak a társasház-építések Budapesten, a mára jelentős mértékűre duzzadó keresletet talán részben sikerül is kielégíteni. De milyen újépítésű ingatlanokra vágynak az emberek? A Balla Ingatlanirodák felmérte az igényeket. De az is kiderül a szakértő szavaiból, hogy ezzel szemben mire számíthatnak a vevők a valóságban.

Ahol jó ár/érték arányban vásárolhatunk ingatlanokat: Érd ingatlanpiaca

2016.09.06.

Ha valaki egy jó családi házat, esetleg lakást szeretne vásárolni Dél-Budán, de a XI. kerület vagy akár a XXII. kerület árait nem tudja megfizetni, akkor számára ideális választás lehet Érd.

Érd most egy kifejezetten dinamikus ingatlanpiacú település, ahol a jelentős kereslethez számottevő kínálat is társul. Így viszonylag könnyen lehet értékesíteni itt ingatlanokat, de meg is lehet találni rendkívül gyorsan a számunkra legmegfelelőbbet, mégpedig Budapesthez képest ár/érték arányban határozottan jó árakon.