Mit kapunk most a budapesti ingatlanpiacon 15 millió forintért? - Balla Ingatlaniroda elemzés

2017.03.07.

Habár a korábbi 10 milliós lélektani határ mára 15 millió forintra kúszott, ezért az összegért is meglehetősen nehéz elfogadható állapotú lakáshoz jutni a budapesti ingatlanpiacon. Néhány romos, kertes ház, felújítandó lakótelepi lakás és még rosszabb állapotú belvárosi garzon, vagy nagyobb számban belső udvaros, osztatlan közös tulajdonú ingatlan fér bele a kategóriába.

A legnagyobb kereslet még mindig a panelekre mutatkozik - a III. kerület ingatlanpiaca

2017.02.28.

Mivel a kereslet továbbra is stabil, így ha a korábbinál szerényebb mértékben is, de tovább kúsznak felfelé az árak a III. kerületi ingatlanpiacon. Ugyanakkor a túlárazott lakások komoly gondot okoznak.

Az olvasó kérdez - a szakértő válaszol

Blogunkban igyekszünk nem csak a magyarországi ingatlan-helyzetről aktuálisan tájékoztatni a nagyérdeműt, hanem az azokkal kapcsolatosan felmerülő kérdésekre is megpróbáljuk a lehető legkompetensebb válaszokat előállítani. Mivel az egyes megkeresések általános, közérdekre számot tartó kérdéseket feszegetnek, így azok feloldását szeretnénk a nagy nyilvánosság előtt megtenni, természetesen anonimizálva.

Íme:

Tisztelt Cikkíró! Telket vettünk az önkormányzattól. "Kedves" szomszédunk pert indított az önkormányzat és ellenünk, hogy a telkünk felét Ő elbirtokolta. A Bíróság, jogerősen, ezt elutasította. Közben kiderült, hogy Ők ráadásul rákerítettek a telkünkre, rajta áll a kerítésük 30m2-el a mi telkünkön. Ezt elbirtokolhatja-e? Köszönettel várom válaszát.

A kérdésre Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője válaszol:

Az elbirtoklás egy jogi folyamat, amit bizonyos feltételek megléte esetén lehet kezdeményezni, és ennek a jogosságát a bíróság állapítja meg. Ha ezt a bíróság jogerősen elutasította, akkor elbirtoklás nem áll fenn. Viszont ha a pereskedő szomszéd az egész telekre indította el az elbirtoklást, aminek a jogosságát nem ítélte meg a bíróság, de újból elindítja ezt a kerítés által elfoglalt 30 m2-es, és itt igazolni tudja ennek a jogosságát, akkor nem zárható ki az, hogy erre a 30 m2-re a bíróság neki ad igazad. Mindenekelőtt érdemes igazolható módon (tanúk, ajánlott levél, ügyvéd bevonása) felszólítani a szomszédot az elkerítés és a használat megszüntetésére, mivel ennek egy esetleges újból indított elbirtoklási per kapcsán a határidők miatt jelentősége van. Ha pedig végül a 30 m2 esetében a szomszédnak lenne igaza, akkor az eladó (Önkormányzat) felelősségét kell keresni az ügyben, kártérítés, értékcsökkenés, vagy egyéb hasonló jogcímen.

Felhívjuk arra a figyelmet, hogy mivel az adatszolgáltatás nem volt teljesnek tekinthető a problémafelvetésben, ezért a fenti vélemény nem tekinthető felelősségvállalással alátámasztott jogi véleménynek, és a fenti információk tükrében javasoljuk ügyvéd felkeresését!"

Reméljük kimerítő választ kapott a kedves Olvasó, és arra biztatunk mindenki mást, hogy bátran keressen meg minket kérdéseivel, igyekszünk az összesre érdemi választ adni.

Címkék: Jog, adó

Jó telkekből már kevés van, a túlárazottakra még sincs igény

2017.01.17.

Az elmúlt egy évben rendkívül erős kereslet alakult ki a Budapesten és agglomerációjában fellelhető eladó építési telkek iránt. Az áfacsökkentés és a CSOK hajtotta a vásárlásokat. De mi a helyzet ma? Talál még eladó telket a fővárosban és környékén az, aki most vágna bele egy építkezésbe?

Már nincs minden áron vevő a panelekre sem - a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiaca

2017.01.10.

A 2016-os év első felének jelentős forgalma és áremelkedése után az év vége felé már érzékelhető megtorpanásra került sor a XIV. és XVI. kerület ingatlanpiacán. Az árak nem emelkednek tovább, a vevők nem hajlandók bármennyiért ingatlant vásárolni, és ez a forgalomban is jelentkezett. A 2017-es év várhatóan sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, mint a tavalyi.

Érdemes-e még befektetésként újépítésű lakást venni a belvárosban?

2017.01.03.

Az elmúlt két évet a befektetők rendkívül erős jelenléte határozta meg a budapesti belvárosban. A növekvő kereslet és az emelkedő ingatlanárak mögött elsősorban a rövid távú lakáskiadás, mint üzleti lehetőség állt. A helyzet azonban változóban van. Érdemes még egyáltalán a belvárosban újépítésű lakást venni befektetési szándékkal, vagy akadnak ma már jobb helyszínek is, ha a befektetés a cél?

A túlárazott ingatlanok miatt kivárnak a vevők - a X. és XVII. kerület ingatlanpiaca

2016.12.20.
Míg néhány hónapja még az áremelkedés volt jellemző, ma már az árak stagnálása, sőt korrekciója látszik a X. és a XVII. kerület ingatlanpiacán. Egyedül a telekáraknál tapasztalható még áremelkedés a jelentős kereslet miatt.

Új megoldások az ingatlanközvetítésben - csak kárt okoznak a szakmának?

2016.12.13.

Mindig akadnak új próbálkozások az ingatlanközvetítésben, melyek a már ismert ingatlanközvetítői rendszert “reformálnák” meg. Az ígéretek kecsegtetők, a szakemberek azonban óvatosságra intik az ingatlanosokat.

Van az ingatlanközvetítésnek egy kialakult rendszere hazánkban, melyet valamilyen mértékben mindenki ismer, aki adott vagy vásárolt már lakást, és közben kapcsolatba került egy-egy ingatlanossal.

Akár árcsökkenésre is sor kerülhet hamarosan - Dél-Pest ingatlanpiaca

2016.11.29.

Nem csak a belvárosban, de a külső kerületekben, így Dél-Pesten is lassult az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban. Az árak stagnálásba váltottak, de a szakértők szerint akár csökkenés is elképzelhető a közeljövőben.

Annak ellenére, hogy az elmúlt félévhez képest még némi emelkedés tapasztalható a hirdetési árakat tekintve, a vevők már nem hajlandók megvásárolni a túlárazott ingatlanokat. Ennek következtében a reális árakon kínált lakások gyorsan értékesítésre kerülnek, míg a túl drágán kínált ingatlanok a piacon maradnak - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Lassan korrigálhatnak az árak a belvárosban - az V. és VI. kerület ingatlanpiaca

2016.11.22.

Míg az elmúlt két évre a lendületes áremelkedés volt jellemző a belváros ingatlanpiacán, ez mára megtorpant. A szakemberek szerint érezhetően mérséklődött a kereslet.

Kismértékben gyengült a vevői érdeklődés a belvárosi ingatlanpiacon a használt lakások iránt, ami azzal jár, hogy az árakat tekintve stagnálásba váltottunk. Az ingatlantulajdonosok egyre inkább kezdik belátni, hogy “nem lehet olyan eszeveszett áron eladni a lakásaikat, ahogy ők azt elképzelik”. Az eladók egyre “rugalmasabban” kezelik az árazás kérdését, és persze kicsit jobban hallgatnak az ingatlanosra az ár meghatározásánál.

Ezeket a cikkeket olvastad már?