A pesti belvárosban elszálltak, de sok kerületben estek az árak 2016-ban

2017.05.09.

10 százalékkal drágultak a használt lakások tavaly, vagyis folytatódott a 2015-ös évre jellemző áremelkedés a hazai ingatlanpiacon. A kérdés már csak az, hogy meddig tart ki a lendület? A Balla Ingatlan várakozásai szerint idén már stagnáló, jövőre akár ereszkedő árakra is számíthatunk a használt lakásoknál, míg az újaknál töretlen az áremelkedés.

Szükség van egyáltalán ingatlanosra?

2017.05.03.

Az interneten, ingatlanos témákkal kapcsolatos blogokat, hozzászólásokat olvasgatva sok olyan véleménnyel találkozhatunk, melyek megkérdőjelezik az ingatlanközvetítő szakma létjogosultságát. Kérdésként gyakran felmerül: mi szükség van ingatlanosokra, ha nem csinálnak semmit, csak felveszik a jutalékot? Valóban nem csinálnak semmit?

Egyre nagyobb lesz a kínálat Észak-Pest ingatlanpiacán

2017.04.25.

Miközben továbbra is jelentős a kereslet a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán, a kínálat is egyre erősödik. Habár az idei évben még nem adnak át nagyobb számban újépítésű lakásokat, ezek később jelentős mértékben bővíthetik a választékot. Az árak egyelőre tartják magukat, de elképzelhető, hogy hamarosan megkezdődhet az ereszkedés.Miközben a kereslet továbbra is erős, érezhetően elkezdett növekedni a kínálat is a IV. és XV. kerület ingatlanpiacán, főleg az újépítésű lakásoknál - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan észak-pesti irodájának szakmai vezetője. A kínálat bővülésének hatására a két kerület ingatlanpiaca akár kínálati piaccá is alakulhat a közeljövőben, miközben az árak ereszkedésbe kezdhetnek.

De hol járnak most az ingatlanárak?

Egyelőre azonban tartják magukat a kínálati árak a korábban kialakult magas szinteken. A panellakásoknál mindkét kerület esetében a 300-350 ezer forintos átlagos négyzetméterárra számíthatunk, és nincs jelentős árkülönbség a két kerület között. Az említett 350 ezer forintos négyzetméterárért viszont már akár téglalakást is vásárolhatunk a XV. kerületben. Igaz a IV. kerületben kicsit magasabbak a téglaépítésűek árai: átlagosan a 380 ezer forintos szint környékén mozognak.

Ezzel szemben a családi házak - melyekből jelentős a kínálat mindkét kerületben - négyzetméterárai ennél lényegesen alacsonyabbak: 260-270 ezer forint környékén alakulnak, és a IV. kerületben valamelyest magasabb családi ház árakkal találkozhatunk, mint a XV. kerületben.

Balla Frigyes szerint jellemző a két kerület ingatlanpiacára, hogy klasszikus alkuról továbbra sem nagyon beszélhetünk, az ingatlanok a legtöbb esetben a hirdetési áraikhoz nagyon közeli összegekért kelnek el. Ez azt jelenti, hogy az alku mostanában maximum 100-200 ezer forint a lakásoknál, kivételt pedig csak a nagy értékű családi házak jelentenek. Ezeknél az ingatlanközvetítő szerint továbbra is találkozhatunk 5-10 százalékos alkukkal.

A szakértő várakozásai szerint hosszú távon az újépítésű lakások megjelenése a piacon a jövőben lejjebb hajthatja a használt lakások árait. Különösen abban a kategóriában, melyek kifejezetten a CSOK miatt épültek. Ezek körébe többnyire a 60-70 négyzetméteres ingatlanok tartoznak. A kisebb méretű lakások várhatóan jobban tartják majd az árukat.

Milyen lakást és hol lehet a legkönnyebben eladni?

Jelenleg a legeladhatóbbnak Észak-Pesten a másfél- vagy kétszobás, az egy plusz két félszobás, illetve a kétszobás plusz egy félszobás panellakások számítanak. Ezek azok az ingatlanok, melyek 350 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát, vagyis akár már téglalakást is kaphatunk az árukon azonos méretben.

Ami az egyes, kedvelt utcákat és városrészeket illeti, a XV. kerületben a Nyírpalota, a Páskompark, Páskomliget, Nádastó park a legfelkapottabb, míg a IV. kerületben az Erzsébet utca, Nyár utca, Rózsa utca, Berda József utca. Ezekre általában jellemző a jó megközelíthetőség, a kiváló közlekedés, a kiépített infrastruktúra, valamint a zöld területek átlagosnál némileg nagyobb aránya.

Amennyiben az egyes városrészeket hasonlítjuk össze, akkor az látható, hogy a használt lakásoknál a legalacsonyabb, 317 ezer forintos négyzetméterárakkal Káposztásmegyeren találkozhatunk, míg a legmagasabb, 360 ezer forintos árak Megyerre jellemzőek. A XV. kerületben Újpalota esetében nem érik el a 300 ezret az átlagos négyzetméterárak, míg Rákospalotán 335 ezer forinton alakul az átlagár.

Újépítésű lakások és bérlakások piaca

A várakozások szerint az idei év végéig körülbelül 180-200 új, téglaépítésű lakás átadására kerülhet sor a IV. kerületben, míg a XV. kerületben - azon belül is elsősorban Rákospalotán -  50-70 új lakás piacra kerülésére számíthatunk 2018 elejéig. Négyzetméteráraik 450-500 ezer forint között mozognak a IV. kerületben, míg Rákospalotán ennél egy kicsit mérsékeltebb árakkal találkozhatunk.

A bérlakások piacát továbbra is az erős kereslet jellemzi, így változatlanul hiány mutatkozik kiadó lakásokból - hangsúlyozta Balla Frigyes. A bérleti díjak 70-80 ezer forintnál indulnak, ezért az összegért egy egy-másfél szobás panellakást vehetünk ki. A téglaépítésű lakásoknál viszont ennél magasabb, 100-130 ezer forintos átlagárakra számíthatunk. Ha találunk kiadó újépítésű lakást, akkor a Balla Ingatlan adatai szerint 110-150 ezer forintos árakra számítsunk.

Kevesebben keresnek lakást a bel-budai ingatlanpiacon

2017.04.18.

Tovább szűkült a kereslet az elmúlt fél év során a bel-budai ingatlanpiacon. És habár az árak nem igazán csökkentek - változatlanul felfújt árak jellemzik a piacot -, az alku határozottan jelen van az adásvételeknél.

Utóbbi persze elsősorban azokra az I., II. és XII. kerületi lakásokra igaz, melyeket túláraztak a tulajdonosaik. És ilyenből akad bőven - derült ki Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai irodájának szakmai vezetőjének szavaiból.

Mennyivel drágulhatnak az újépítésű lakások? Érdemes most vásárolni?

2017.04.11.

Habár az újépítésű lakások a legtöbb ingatlanvásárló számára most sem tűnhetnek olcsónak, a körülmények változása miatt a vevőknek további áremelkedésre kell felkészülniük. Mi várható az elkövetkező egy-két évben az újlakáspiacon?

Minél előbb sikerül valakinek kiválasztania újépítésű társasházi lakását, és belevágnia a vásárlási folyamatba, annál olcsóbban fog hozzájutni. Az újépítésű lakások ára ugyanis - annak ellenére, hogy egyre növekszik a kínálat - nem lesz alacsonyabb az elkövetkező néhány évben. Ennek oka, hogy emelkednek az építési költségek, többek között az építőpart egyre inkább feszítő munkerőhiány miatt - mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője.

Rossz taktika a túlárazás ingatlaneladásnál - Dél-Pest ingatlanpiaca

2017.04.04.

Az árak már nem emelkednek tovább a dél-pesti ingatlanpiacon sem, ennek ellenére az eladók merészen túlárazzák ingatlanaikat. Pedig a szakértő szerint így kizárják a potenciális vevők egy jelentős részét az érdeklődők köréből, ami a webes lakáskeresés sajátosságából következik.

“Kicsit mindenki megnyugodott” - megint egyre több lakáshitelt veszünk fel

2017.03.28.

Ahogy az ingatlanpiac beindult az elmúlt két év során, úgy húzta ki a lakáshitelfelvételi kedvet is a válság utáni időszak tetszhalott állapotból. A szakértő szerint a rossz tapasztaltok miatti elutasítás mára megszűnt, így megint egyre több lakáshitelt vesznek fel az emberek, amiben közrejátszanak a csökkenő hitelkamatok is. A kérdés már csak az, hogy tovább tudja-e növelni a lendületet az MNB “fogyasztóbarát hitele”?

Mennyit ér a vevőknek egy energiatakarékos lakás?

2017.03.21.

Az elmúlt években sokat hallottunk energiatakarékosságról, az energiahatékonyság javításának fontosságáról a hazai ingatlanállománynál. Elindult a panelprogram, megjelent a kötelező energetikai tanúsítás. De mindezek hatására vajon mennyire vált fontossá az emberek számára az energiatakarékosság, figyelnek-e rá lakásvásárlásánál, és mennyire hajlandóak megfizetni az árát?

Az olvasó kérdez - a szakértő válaszol #2

Blogunkban igyekszünk nem csak a magyarországi ingatlan-helyzetről aktuálisan tájékoztatni a nagyérdeműt, hanem az azokkal kapcsolatosan felmerülő kérdésekre is megpróbáljuk a lehető legkompetensebb válaszokat előállítani. Mivel az egyes megkeresések általános, közérdekre számot tartó kérdéseket feszegetnek, így azok feloldását szeretnénk a nagy nyilvánosság előtt megtenni, természetesen anonimizálva.

Kérdés:

Tavaly öröklésből szereztem ingatlant, tehát nem vettem, az illeték kifizetése folyamatban van. Ha az idén eltudom adni, az mit jelent? Adóköteles jövedelmet?

A kérdésre Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák vezetője válaszol:

Az öröklés kapcsán megállapított érték és az ingatlan eladási ára közötti összeg adóköteles, melyre ha tavaly történt az öröklés kedvezmény nem vonatkozik, az általános adózási szabály alkalmazandó.

Címkék: Jog, adó

Egyre nagyobb a választék a VII., VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán

2017.03.14.

Sok a túlárazott lakás, így egyre bővül a kínálat és nő az alku mértéke a VII., VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán. Mindez összefügg azzal, hogy a vevők egyre körültekintőbben választanak, és nem csapnak már le az első kínálkozó lehetőségre.

Miközben tovább nőtt a kereslet az elmúlt hónapokban, a kínálat ennél is nagyobb mértékben bővült. Ennek oka, hogy a vevők most már nem veszik meg azonnal a piacra kerülő lakásokat. Többet is megnéznek mielőtt döntenének, és már nem adják meg az eladók által meghatározott hirdetési árakat - hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ezeket a cikkeket olvastad már?